Τρίτη, 19 Μαρ.
16oC Αθήνα

Αυστρία: Νίκη φαν ντερ Μπέλεν! Παραδοχή ήττας από τον ακροδεξιό Χόφερ

Φωτογραφία: Reuters
Φωτογραφία: Reuters

– Ανατροπή των δημοσκοπήσεων και στην Αυστρία
– Νέος πρόεδρος της χώρας ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν
– Παραδέχτηκε την ήττα του ήδη από τα exit polls ο ακροδεξιός Νόρμπερτ Χόφερ
– Ήταν η δεύτερη φορά που οι Αυστριακοί οδηγήθηκαν στις κάλπες μέσα σε έξι μήνες – Οι προηγούμενες προεδρικές εκλογές ακυρώθηκαν
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Είναι η πρώτη από τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις (η δεύτερη είναι το δημοψήφισμα στην Ιταλία) που προκαλούν τρόμο στην Ευρώπη. Οι κάλπες στην Αυστρία έκλεισαν και ήδη από τα πρώτα exit polls φάνηκε πως ο ανεξάρτητος υποψήφιος και πρώην επικεφαλής των Πρασίνων Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν επικρατούσε του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο φαν ντερ Μπέλεν λαμβάνει το 53,6% των ψήφων έναντι 46,7% του 45χρονου αντιπάλου του, σύμφωνα με τις πρώτες προβλέψεις που μετέδωσε η δημόσια αυστριακή τηλεόραση.

Σε ένα από τα exit polls που δόθηκαν στη δημοσιότητα αμέσως αφού έκλεισαν οι κάλπες, ο φαν ντερ Μπέλεν προηγείται με 53,6% έναντι 46,4% του Χόφερ.

Αμέσως, πρώτα τα γαλλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του. Μέτα, ήρθε και το BBC να το μεταδώσει. Επί της ουσίας ήταν το κόμμα του, το , το FPÖ, που παραδέχτηκε την ήττα του υποψηφίου του Νόρμπερτ Χόφερ στην κούρσα για την αυστριακή προεδρία.

“Θέλω να συγχαρώ τον κ. φαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία αυτή”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ελευθέρων Χέρμπερτ Κικλ στη δημόσια τηλεόραση.

Μετά το κόμμα του και ο ίδιος ο Χόφερ παραδέχτηκε την ήττα του από τον φαν ντερ Μπέλεν και συνεχάρη τον αντίπαλό του για την επιτυχία του. Μέσω της σελίδας του στο Facebook, ο υποψήφιος της ακροδεξιάς, κάλεσε “όλους τους Αυστριακούς να εργαστούν από κοινού”.

“Συγχαίρω τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν για την επιτυχία και καλώ όλους τους Αυστριακούς να παραμείνουν αλληλέγγυοι και να εργαστούν από κοινού”, τόνισε ο Χόφερ, που είναι και αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ταυτόχρονα “βαθιά λυπημένος” για την ήττα του.

Η παραδοχή της ήττας έγινε λίγο αφού η δημόσια τηλεόραση μετέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα. Οι κάλπες έκλεισαν στις 18:00 (ώρα Ελλάδας) και με καταμετρημένο το 60% των ψήφων, ο Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν λαμβάνει ποσοστό 53,6% έναντι 46,4% του Νόρμπερτ Χόφερ. Πρόκειται για αποτέλεσμα στο οποίο δεν έχουν προσμετρηθεί οι επιστολικές ψήφοι, των οποίων η καταμέτρηση θα αρχίσει το πρωί της Δευτέρας (05.12.2016). Θεωρείται όμως σίγουρο πως θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τον Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, όπως συνέβη και κατά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 22 Μαΐου. 

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν υπήρξε ο νικητής του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών του Μαΐου, ο οποίος ακυρώθηκε εξ ολοκλήρου την 1η Ιουλίου από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, που αποδέχθηκε σχετική προσφυγή την οποία είχε καταθέσει το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων λόγω της ήττας του υποψηφίου του.

Με τον 72χρονο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναλαμβάνει μελλοντικός ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία, ένας πολιτικός που δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κυβερνώντων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη χώρα κομμάτων, του Σοσιαλδημοκρατικού και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε