Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Αυστρία: Κυρίαρχος ο Κουρτς σε δημοσκόπηση, ένα χρόνο μετά τη νίκη του

Κουρτς

Σταθερά πρώτη πολιτική δύναμη στην χώρα παραμένει το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το κόμμα του Κουρτς είχε κερδίσει τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, στις 15 Οκτωβρίου 2017 και από τις 18 Δεκεμβρίου ηγείται της κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων. Δημοσκόπηση του εβδομαδιαίου πολιτικο-οικονομικού περιοδικού Profil, καταγράφει μάλιστα μία αύξηση του ποσοστού του Λαϊκού Κόμματος στο 35%, κατά 3,5 μονάδες μεγαλύτερο σε σχέση με το εκλογικό του αποτέλεσμα που ήταν στο 31,5%.

Στην δεύτερη θέση εμφανίζονται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης — το οποίο επί μια δεκαετία βρισκόταν επικεφαλής των αυστριακών κυβερνήσεων ως πρώτο κόμμα — με ποσοστό 24%, έναντι του 26,9% στις εκλογές, ενώ επίσης 24% (26% στις περυσινές εκλογές) είναι στη δημοσκόπηση και το ποσοστό του Κόμματος των Ελευθέρων.

Η ίδια δημοσκόπηση φέρει ως τέταρτο κόμμα το νεοφιλελεύθερο “Νέα Αυστρία” με ποσοστό 9% έναντι του 5,3% στις εκλογές, και ακολουθούν οι Πράσινοι με ποσοστό 5% (3,8%) και η “Λίστα Πιλτς” με 2% (4,4%).

Η “Λίστα Πιλτς” είχε πρωτοεμφανιστεί στις τελευταίες εκλογές -οπότε και ανέτειλε το “άστρο” του Κουρτς- εξασφαλίζοντας την είσοδό της στη Βουλή, σε αντίθεση με τους Πράσινους που βρέθηκαν κάτω από το όριο του 4% και δεν βρίσκονται πλέον στην νέα Βουλή, για πρώτη φορά έπειτα από την επί 31 χρόνια εκεί παρουσία τους.

Στην ίδια δημοσκόπηση, και στο ερώτημα ως προς μία απευθείας εκλογή του καγκελάριου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς βρίσκεται στην πρώτη θέση με ποσοστό 41%, σε μεγάλη απόσταση από την δεύτερη, την αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ (ποσοστό 16%), η οποία στις αρχές Οκτωβρίου είχε διαδεχθεί στην αρχηγία τους τον Κρίστιαν Κερν, τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ακολουθούν, ο αντικαγκελάριος του Κουρτς και αρχηγός του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε με ποσοστό 13%, η αρχηγός της “νέας Αυστρίας” Μπεάτε Μάινλ-Ρίζινγκερ με 4% και ο Πέτερ Πιλτς, ιδρυτής και πρώην αρχηγός της ομώνυμης Λίστας, με 2%.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις