Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Αυστρία: Σκάνδαλο Στράχε και πρόταση μομφής απειλούν τον καγκελάριο Κουρτς

Κουρτς Αυστρία

Ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς καταβάλλει προσπάθειες για να “επιβιώσει” από την πρόταση μομφής εναντίον του.

Ενώ η “Υπόθεση Ίμπιζα”, το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, εξακολουθεί να συνταράσσει την Αυστρία, ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, την ερχόμενη Δευτέρα, στην αυστριακή Βουλή.

Έπειτα από την πρόσκλησή του για συνάντηση χθες, με τους αρχηγούς των τεσσάρων άλλων κομμάτων (Σοσιαλδημοκρατικό, Κόμμα των Ελευθέρων, νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ και “Λίστα Τώρα”), στην οποία εκείνα έστειλαν απλά και μόνον εκπροσώπους τους υποβαθμίζοντας τη σημασία της, ο Σεμπάστιαν Κουρτς συγκάλεσε σήμερα στη Βιέννη τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων.

Στόχος του Κουρτς σε αυτή τη συνάντηση ήταν να ζητήσει να προσπαθήσουν αυτοί από την πλευρά τους, να πείσουν τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων να κρατήσουν θετική στάση απέναντί του, κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής την Δευτέρα, χάριν του “συμφέροντος της χώρας” και της διασφάλισης της σταθερότητας, όπως ο ίδιος διαμηνύει επανειλημμένα τα τελευταία εικοσιτετράωρα.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων – όπως και ο Κικλ — από το συγκυβερνών έως την Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του Στράχε, ο Αυστριακός καγκελάριος Κουρτς ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αρχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την αποδοχή της πρότασης μομφής – που έχει καταθέσει το κόμμα “Λίστα Τώρα” — απαιτούνται οι ψήφοι των 92 από το σύνολο των 183 βουλευτών της αυστριακής Βουλής, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει ήδη από μία υπερψήφισή της από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (που διαθέτουν 51 έδρες) και των Ελευθέρων (επίσης 51).

Παρά τις σχετικές εκκλήσεις των προερχόμενων από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνητών των έξι από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια, μία ανατροπή του Σεμπάστιαν Κουρτς μέσα από την πρόταση μομφής, δεν θεωρείται πλέον απίθανη, όπως έδειξε η τοποθέτηση του προερχόμενου από τους Σοσιαλδημοκράτες κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ.

Στο εσωτερικό πάντως των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και των Ελευθέρων, δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη στάση τους κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής που έχει διατυπώσει η “Λίστα Τώρα”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις