Κόσμος

Αυστρία: Το ακροδεξιό κόμμα FPÖ ζητά να απολυθεί δημοφιλής παρουσιαστής

Στην Αυστρία το ακροδεξιό κόμμα FPÖ ζήτησε την απόλυση του παρουσιαστή της ORF (δημόσια ραδιοτηλεόραση) Άρμιν Βολφ επειδή “στρίμωξε” τον κορυφαίο υποψήφιό του στις ευρωεκλογές, Χάραλντ Βιλίμσκι.

Συγκεκριμένα, το θέμα που προκάλεσε σάλο στην Αυστρία εντοπίζεται σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα ZiB 2, στην οποία ο Βολφ ρώτησε τον Βιλίμσκι για μια αφίσα της νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος όπου απεικονίζεται ένα ζευγάρι ντυμένο με παραδοσιακές φορεσιές, που περιβάλλεται από ζοφερά πρόσωπα που φαίνεται να είναι μουσουλμάνοι μετανάστες.

Ο δημοσιογράφος συνέκρινε την εικόνα με ένα αντισημιτικό σχέδιο από το ναζιστικό περιοδικό Stürmer. Ο Βιλίμσκι απείλησε κατά τη διάρκεια της ζωντανής εκπομπής ότι αυτό θα είχε “συνέπειες” – και αργότερα ζήτησε την παραίτηση του Βολφ.

Πολλοί από τους ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος, που μετέχει στην κυβέρνηση της Αυστρίας ακολούθησαν την αντίδραση του κορυφαίου υποψηφίου του FPÖ. Ο αρχηγός του κόμματος Χανς Κριστιάν Στράχε χαρακτήρισε τη συνέντευξη ως “αηδιαστική”.

Ο Αυστριακός δημοσιογράφος υποστήριξε τις ενέργειές του στο ιστολόγιό του. “Ένας πολιτικός πρέπει να αντιμετωπίσει κρίσιμα ερωτήματα”, έγραψε. Επιπλέον, ο Χάραλντ Βιλίμσκι δεν είναι μόνο ο κορυφαίος υποψήφιος για το FPÖ, αλλά για 13 χρόνια γενικός του γραμματέας και, συνεπώς, ήταν υπεύθυνος και για τη νεολαία του κόμματος”.

Ο πρόεδρος της δημόσιας τηλεόρασης (ORF) Αλεξάντερ Ράμπετζ απέρριψε το αίτημα του Βιλίμσκι για απόλυση του Βολφ. Τον Αυστριακό δημοσιογράφο υποστήριξαν τα συνδικάτα του Τύπου. “Καταστροφική για τη δημοκρατία και πολιτικά αμφισβητήσιμη”, χαρακτήρισε την επίθεση στον Βολφ η πρόεδρος των Αυστριακών δημοσιογράφων Μπάρμπαρα Τρέιμπερ.

Η Γερμανική Ένωση Δημοσιογράφων συμφώνησε επίσης: “Από τη μια πλευρά, ένας πολιτικός πρέπει να υπομείνει κρίσιμες ερωτήσεις από ένα συντονιστή”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Φρανκ Ίμπεραλ.

“Από την άλλη πλευρά, η εκστρατεία μίσους των ακροδεξιών λαϊκιστών εναντίον του Άρμιν Βολφ δείχνει τι γνώμη έχουν για την ελευθερία της ραδιοτηλεοπτικής μετάδοσης και της άποψης”, τόνισε ο ίδιος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σύνοδος G20 στη σκιά του μποϊκοτάζ από τον Τραμπ και την ένταση για την Ουκρανία
Η σύνοδος του Γιοχάνεσμπουργκ ξεκινά με τις ηχηρές απουσίες των Ντόναλντ Τραμπ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ, σε μια στιγμή έντονων διπλωματικών τριβών και συζητήσεων για το αμερικανικό σχέδιο σχετικά με την Ουκρανία
Η G20 στη Νότια Αφρική
«Freebirth»: Πώς ένα κίνημα «φυσικού τοκετού» συνδέεται με θανάτους βρεφών
Μια εκτεταμένη έρευνα του Guardian αποκαλύπτει πώς γυναίκες έχασαν τα παιδιά τους αφού παρασύρθηκαν από εξιδανικευμένες ιστορίες τοκετών χωρίς μαίες και γιατρούς, που προωθούνται από τη Free Birth Society
Ποδαράκια μωρού
Ανάλυση Politico: Έξαλλη η Ευρώπη με το σχέδιο Τραμπ για την Ουκρανία – «Ο Γουίτκοφ χρειάζεται ψυχίατρο»
Η αμερικανική πρόταση να επωφεληθεί από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία απειλεί να τινάξει στον αέρα μήνες διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και αποδυναμώνει ακόμη περισσότερο τη οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία
O Steve Witkoff 6
The Economist: Πώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβάλουν στην Ουκρανία ένα συγκεχυμένο και «σκοτεινό» σχέδιο ειρήνης
Το έγγραφο που διαπραγματεύτηκαν κρυφά Αμερικανοί και Ρώσοι απεσταλμένοι ωθεί τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια πολιτική γωνία, ενώ η Μόσχα φαίνεται να βγαίνει κερδισμένη
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Νιγηρία: Aπήγαγαν πάνω από 300 μαθητές καθολικού σχολείου – Στρατιώτες «χτενίζουν» τα δάση για να τους βρουν
Πρόκειται για τη δεύτερη μαζική απαγωγή στη Νιγηρία σε διάστημα λίγων ημερών - Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με στρατιωτική παρέμβαση για να σταματήσει ο διωγμός των χριστιανών
Σχολείο
Παραιτήθηκε η Τέιλορ Γκριν μετά την κόντρα με τον Ντόναλντ Τραμπ – «Σπουδαία είδηση» σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος
Το χρονικό της κόντρας, οι κατηγορίες της βουλευτού προς τον Ντόναλντ Τραμπ και οι ακραίοι χαρακτηρισμοί του Αμερικανού προέδρου προς την άλλοτε σύμμαχό του
Ματζόρι Τέιλορ Γκριν / Ντόναλντ Τραμπ