Κόσμος

Αυστριακός προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις κλιματικές αλλαγές

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αυστριακός που πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, τα συμπτώματα της οποίας επιδεινώνονται όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) κατά της χώρας του για την αποτυχία της να τον προστατεύσει από τις κλιματικές αλλαγές.

Η προσφυγή αυτή στο ΕΔΑΔ ανακοινώθηκε σήμερα από την τοπική πτέρυγα του κινήματος Παρασκευές για το Μέλλον της Σουηδής ακτιβίστριας κατά των κλιματικών αλλαγών Γκρέτα Τούνμπεργκ.

“Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, οφείλω να μετακινούμαι με αναπηρική καρέκλα. Με άλλα λόγια, ήδη πλήττομαι από την κλιματική κρίση και θα πλήττομαι ακόμη περισσότερο στο μέλλον”, εξηγεί ο Μεξ Μ., ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κινήματος.

Ξεκινώντας τον Οκτώβριο από την αυστριακή δικαιοσύνη “για τυπικούς λόγους”, ο 40χρονος αυτός σύμβουλος για θέματα ενέργειας στρέφεται πλέον στο ΕΔΑΔ, υποστηρίζοντας ότι η Αυστρία παραβιάζει, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων το άρθρο 2 για το “δικαίωμα στη ζωή”.

“Η εθνική νομοθεσία για το κλίμα είναι πολύ αδύναμη και επιπροσθέτως, το σημερινό δικαστικό οπλοστάσιο δεν μας δίνει τη δυνατότητα να καταθέσουμε προσφυγή”, διευκρίνισε στο AFP η δικηγόρος του Μισαΐλα Κρόιμερ.

Με αυτήν την προσφυγή στο ΕΔΑΔ “ζητάμε ως εκ τούτου το δικαίωμα να αμφισβητήσουμε τη νομοθεσία αυτή και αξιώνουμε επίσης πιο αποτελεσματικά μέτρα για το κλίμα”, σημείωσε.

“Το κράτος απέτυχε να δράσει και οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη στον 1,5 βαθμό” σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, υπογράμμισε.

Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει την είδηση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος, του οποίου ηγείται μέλος του κόμματος των οικολόγων από τις αρχές του 2020 και στο οποίο υπέβαλε σχετικό ερώτημα το AFP.

Φάκελος περίπου χιλίων σελίδων επιδόθηκε την Παρασκευή στο Στρασβούργο, όπου το ΕΔΑΔ αναμένεται να αποφασίσει έως το καλοκαίρι αν η υπόθεση αυτή θα αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα υπό το πρίσμα της επείγουσας ανάγκης για το κλίμα.

Το κίνημα Παρασκευές για το Κλίμα έκανε μια εκστρατεία συλλογικής χρηματοδότησης (crowdfunding), η οποία επέτρεψε να συγκεντρωθούν 30.000 ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των δαπανών.

Δύο παρόμοιες προσφυγές εξετάζονται αυτήν την περίοδο από το ΕΔΑΔ: έξι Πορτογάλοι ηλικίας 8 ως 21 ετών κατηγορούν 33 ευρωπαϊκά κράτη ότι δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ στην Ελβετία, η ένωση “Οι πρεσβύτεροι για την προστασία του κλίματος” έχει προσφύγει κατά της Ελβετικής Συνομοσπονδίας για κλιματική αμέλεια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
5
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24