Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

διαβατήρια από διάφορες χώρες

Ο δείκτης Henley Passport Index είναι ο πλέον αποδεκτός και αναγνωρίσιμος δείκτης της ισχύος ενός διαβατηρίου.

Η εταιρεία Henley & Partners ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα την κατάταξη με τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο, σύμφωνα με μία λίστα από παραμέτρους που αυτά πρέπει να πληρούν.

Ποιοι είναι, λοιπόν, οι παράγοντες που κάνουν ένα διαβατήριο ισχυρό και ποιο είναι το ισχυρότερο διαβατήριο στον κόσμο αυτή τη στιγμή;

Οι παράμετροι που καθορίζουν την ισχύ ενός διαβατηρίου

Η ισχύς του εκάστοτε διαβατηρίου εξαρτάται από την ευκολία με την οποία ο κάτοχός του μπορεί να ταξιδέψει σε έναν προορισμό χωρίς να χρειαστεί προεγκεκριμένη από την κυβέρνηση ηλεκτρονική θεώρηση εισόδου (e-Visa) ή προεγκεκριμένη θεώρηση εισόδου κατά την άφιξή του (Visa).

Σε περίπτωση που ένα διαβατήριο εξασφαλίζει την είσοδο σε τρίτη χώρα, χωρίς να προϋποτίθεται κανένα από τα παραπάνω έγγραφα, ο δείκτης της Henley & Partners δίνει από έναν πόντο στο κάθε διαβατήριο.

Αυτό ισχύει ακόμα και αν απαιτούνται έγγραφα όπως η ηλεκτρονική ταξιδιωτική άδεια (electronic travel authority – ETA), η μη προεγκεκριμένη Visa κατά την άφιξη σε έναν προορισμό και η ταξιδιωτική άδεια.

Αν, επομένως, ένα διαβατήριο δε συγκεντρώνει πολλούς πόντους, τότε συγκαταλέγεται στα λιγότερο ισχυρά διαβατήρια.διαβατήριο ιαπωνίας

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια σύμφωνα με την Henley & Partners

Με τον δείκτη της, η Henley & Partners συγκρίνει 199 διαβατήρια, με κριτήριο την ευχέρεια εισόδου σε 227 διαφορετικούς προορισμούς. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη κατάταξη της εταιρείας, αυτά είναι τα πιο ισχυρά διαβατήρια αυτή τη στιγμή:

  1. Το ιαπωνικό διαβατήριο, με το οποίο μπορεί κανείς να ταξιδέψει χωρίς βίζα σε 193 προορισμούς.
  2. Τα διαβατήρια της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, που δίνουν στους κατόχους τους τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ελεύθερα σε 192 χώρες.
  3. Το ισπανικό και το γερμανικό διαβατήριο, οι κάτοχοι των οποίων ταξιδεύουν χωρίς βίζα σε 190 χώρες.
  4. Τα διαβατήρια της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας, με δυνατότητα εισόδου σε 189 χώρες.
  5. Τα διαβατήρια της Δανίας και της Αυστρίας, που “ανοίγουν” στους κατόχους τους την είσοδο σε 188 χώρες.

Πηγές: economictimes.indiatimes.com, www.henleyglobal.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις