Κόσμος

Αυτά είναι τα πιθανά μέτρα που εξετάζουν οι πρέσβεις της ΕΕ ως «απάντηση» στην Τουρκία για τα Βαρώσια

To έγγραφο επιλογών της ΕΕ, με πιθανά μέτρα ως απάντηση στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων, εξετάζουν σήμερα οι πρέσβεις της ΕΕ (COREPER), το οποίο στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του «εγγράφου επιλογών» (option paper) περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα κατά της Τουρκίας:

Τον περιορισμό των προενταξιακών κονδυλίων, στοχευμένα νομικά μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται στο άνοιγμα των Βαρωσίων, πάγωμα των δανείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και περιορισμό του διαλόγου υψηλού επιπέδου με την Τουρκία.

Το έγγραφο αναμένεται, επίσης, να υπογραμμίζει την ανάγκη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το έγγραφο επιλογών για την Τουρκία, η οποία «επιδιώκει να αλλάξει το καθεστώς στα Βαρώσια», (όπως έχει τονίσει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ) θα λάβει την τελική μορφή στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 13 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο του Νοεμβρίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν εκφράσει την «ισχυρή αλληλεγγύη» τους προς την Κύπρο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέθανε ο Τζέιμς Γουάτσον που ανακάλυψε τη δομή του DNA – Μαζί με τους Κρικ και Γουίλκινς βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ιατρικής το 1962
Στα τελευταία του χρόνια, η φήμη του Γουάτσον αμαυρώθηκε από σχόλια σχετικά με τη γενετική και τη φυλή, τα οποία οδήγησαν στον αποκλεισμό του από την ευρεία επιστημονική κοινότητα
Ο νομπελίστας Ιατρικής, James D. Watson, «πατέρας» της ανακάλυψης του DNΑ
Η Τουρκία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και ακόμη 36 Ισραηλινών υπουργών και αξιωματούχων
Η έρευνα ξεκίνησε μετά από καταγγελίες που κατατέθηκαν στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, για τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις που «έχουν συστηματικά στοχεύσει αμάχους και υποδομές στη Γάζα»
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου