Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Αυτή είναι “η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος”

Αυτή είναι “η καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος”
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Στη νέα ετήσια έκθεση του, στην οποία αξιολογεί 140 μεγαλουπόλεις του κόσμου, Economist Intelligence Unit ανακηρύσσει για δεύτερη στη σειρά χρονιά τη Βιέννη ως την “καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος”, κατατάσσοντας στη δεύτερη θέση την Μελβούρνη και στην τρίτη το Σίδνεϊ.

Για την εκ νέου ανάδειξη της Βιέννης σε “καλύτερη πόλη του κόσμου για να ζει κάποιος”, σημαντικό ρόλο έπαιξαν — πέρα από τα κριτήρια υγεία, εκπαίδευση, υποδομές, πολιτισμός- – η ασφάλεια και η σταθερότητα.

“Έχει αποδειχθεί πως η Βιένη είναι μία από τις ασφαλέστερες πόλεις της Ευρώπης”, τονίζει χαρακτηριστικά η υπεύθυνη της έκθεσης Economist Intelligence Unit, Ροξάνα Σλάβτσεβα.

Εκτός από αυτή τη δεύτερη στη σειρά χρονιά διάκρισής της από το βρετανικό περιοδικό, η Βιέννη είχε αναδειχθεί τον περασμένο Μάρτιο, για δέκατη φορά, “η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής σε παγκόσμια κλίμακα”.

Η αυστριακή πρωτεύουσα κατέκτησε πάλι εφέτος την πρώτη θέση στον κατάλογο των 231 μητροπόλεων του κόσμου, που αξιολογεί σε μεγάλη της έρευνα σε ετήσια βάση, η γνωστή διεθνής εταιρεία συμβούλων επιχειρηματιών “Mercer”.

“Η Βιέννη δεν επαναπαύεται στις δάφνες των επανειλημμένων διακρίσεων της, αλλά θα συνεχίσει να εργάζεται περαιτέρω, ώστε όλοι οι κάτοικοι, ανεξάρτητα από εισοδήματα και προέλευση, να μπορούν να συμμετέχουν στην υψηλή ποιότητα ζωής της πόλης”, τόνιζε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος και κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Ως βάση αξιολόγησης της ποιότητας ζωής των πόλεων, από τους συνεργάτες της διεθνούς εταιρείας Mercer, χρησιμοποιούνται συνολικά 39 διαφορετικά κριτήρια που αφορούν, μεταξύ άλλων, πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και οικολογικές πτυχές. Σε αυτά προστίθεται και μια σειρά άλλων παραγόντων όπως προσωπική ασφάλεια και υγεία, δυνατότητες για μόρφωση, συγκοινωνιακά μέσα καθώς και παροχές σε δημόσιες υπηρεσίες.

Για τη Βιέννη τονίζονταν στην φετινή αξιολόγηση, μεταξύ άλλων, ιδιαίτερα το γεγονός “της σταθερής πολιτικής και κοινωνικής κατάστασης, η πολύ καλή ιατρική περίθαλψη, η πλούσια και πολύπλευρη προσφορά σε πολιτισμό και χρησιμοποίηση ελεύθερου χρόνου, όπως επίσης ο μεγάλος αριθμός διεθνών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”.

Επισημαίνονταν επίσης “το μικρό ποσοστό εγκληματικότητας, το αποτελεσματικό σύστημα δικαιοσύνης, η εξαιρετική προσφορά σε ποιοτική κατοικία τόσο στην ίδια την πόλη όσο και στα περίχωρά της”.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, πέρα από την ανάδειξή της για δέκα φορές σε πόλη με την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο, η Βιέννη έχει ανακηρυχθεί έξι φορές την τελευταία δεκαετία σε “Πρωτεύουσα των συνεδρίων”, καθώς είχε βρεθεί στην κορυφή του καταλόγου της διεθνούς στατιστικής, φιλοξενώντας η ίδια κάθε χρόνο πάνω από 150 διεθνή συνέδρια και διασκέψεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις