Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτό είναι το «άγνωστο» ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (pics)

Αυτό είναι το «άγνωστο» ζευγάρι πίσω από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού (pics)
Φωτογραφία Βiontech

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που αναπτύσσουν οι Pfizer και BioNTech SE. Όπως ανακοίνωσαν οι φαρμακευτικές εταιρείες την Δευτέρα (09/11), το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από την COVID-19 και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Η Pfizer και η BioNTech δήλωσαν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν βρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλειά του εμβολίου και αναμένεται να ζητήσουν άδεια έκτακτης ανάγκης από τις ΗΠΑ αργότερα αυτό το μήνα. Γεγονός που έχει δημιουργήσει πολλά χαμόγελα στην ανθρωπότητα.

Για την Pfizer γνωρίζουμε ότι στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται ο Θεσσαλονικιός Αλβέρτος Μπουρλά που έχει καταφέρει “θαύματα” στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης καινοτόμων θεραπειών στους τομείς της ογκολογίας, ανοσολογίας, σπανίων νοσημάτων, εμβολίων και γενικής ιατρικής.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλβέρτος Μπουρλά

Τι γνωρίζουμε όμως για την BioNTech;

Πίσω από τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας βρίσκονται ο Ουγούρ Σαχίν και η Εζλέμ Τουρέτσι, ένα παντρεμένο ζευγάρι που έχει αφιερώσει τη ζωή του για να θωρακίσει το ανοσοποιητικό σύστημα από τον καρκίνο. Ο Ουγούρ Σαχίν, ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech -όπως αναφέρει το Reuters είναι γιος ενός Τούρκου μετανάστη που εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολονία και στα 55 του συγκαταλέγεται στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς. Η 53χρονη σύζυγός του Εζλέμ Τουρέτσι είναι συνάδελφο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BioNTech και συγκαταλέγεται και εκείνη στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.

O Ουγούρ Σαχίν από παιδί ήθελε να γίνει γιατρός και εργάστηκε με επιμονή για το όνειρό του. Δούλεψε σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Κολωνία και στη νοτιοδυτική πόλη του Χόμπουργκ, όπου και συνάντησε την Τουρέτσι στα πρώτα στάδια της ακαδημαϊκής του καριέρας. Η ιατρική έρευνα και η ογκολογία έγινε κοινό τους πάθος.

«Παρά τα επιτεύγματά του, δεν άλλαξε ποτέ από το να είναι απίστευτα ταπεινός και πρόσχαρος» δήλωσε ο Ματίας Κρομάγιερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, της οποίας τα κεφάλαια έχουν στηρίξει τη BioNTech από την ίδρυσή της το 2008. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech συνήθως πηγαίνει σε επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν και φέρει μαζί του το κράνος ποδηλάτου του και ένα σακίδιο. 

Η Εζλέμ Τουρέτσι είναι κόρη Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία. Και όπως έχει πει η ίδια σε συνέντευξή της, ακόμη και την ημέρα του γάμου τους και οι δύο τους αφιέρωσαν χρόνο για δουλειά στο εργαστήριο.

Ουγούρ Σαχίν και Εζλέμ Τουρέτσι εστίασαν στο ανοσοποιητικό σύστημα ως πιθανό σύμμαχο στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου. Η επιχειρηματική τους δράση ξεκίνησε το 2001 όταν ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, αλλά ο Σαχίν – τότε καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μάιντς – δεν εγκατέλειψε ποτέ την ακαδημαϊκή έρευνα και τη διδασκαλία.

Κέρδισαν χρηματοδότηση από τη MIG AG, καθώς και από τους Τόμας και Αντρέας Στρινγκμαν, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενικών φαρμάκων Hexal στη Novartis το 2005.

Η επιχείρησή τους πωλήθηκε στην Ιαπωνική Astellas το 2016 για 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η ομάδα πίσω από την Ganymed, εξάλλου, ήταν ήδη απασχολημένη με την δημιουργία της BioNTech, που ιδρύθηκε το 2008, για να αναζητήσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου. Αυτό περιελάμβανε τον Αγγελιαφόρο RNA (ή mRNA), μια ευέλικτη ουσία-«αγγελιοφόρο» για την αποστολή γενετικών οδηγιών στα κύτταρα.

Με πληροφορίες από Reuters 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις