Κυριακή, 28 Απρ.
16oC Αθήνα

Αυτός είναι ο Κύπριος που συνέλαβαν ως ύποπτο τζιχαντιστή

Αυτός είναι ο Κύπριος που συνέλαβαν ως ύποπτο τζιχαντιστή

Ένας Βρετανός με καταγωγή από την Κύπρο, ο Στέφαν Αριστείδου, συνελήφθη στην Τουρκία και κατηγορείται πως είναι συνεργάτης του Ισλαμικού Κράτους. Ο Αριστείδου, από το Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, συνελήφθη κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, είχε εξαφανιστεί πριν από δυο χρόνια από την Κύπρο.

Στις 5 Απριλίου 2015 ο Αριστείδου είχε φτάσει στη Λάρνακα και επτά μέρες μετά είχε εξαφανιστεί από προσώπου γης. Παρά τις εκκλήσεις της οικογένειάς του τόσο μέσα από τις αναζητήσεις προσώπων όσο και από τα social media, ο 25χρονος έμενε εξαφανισμένος.

Πριν από μερικές μέρες όμως, εμφανίστηκε στην τουρκική πόλη Κιλίς, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα και λίγα χιλιόμετρα έξω από το Χαλέπι. Ο Αριστείδου, που μεγάλωσε στο βόρειο Λονδίνο, φέρεται να είπε στις τουρκικές αρχές πως είχε πάει στη Συρία όχι για να πολεμήσει στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά για να εγκατασταθεί στη Ράκα, την αποκαλούμενη πρωτεύουσα του “Χαλιφάτου” του ISIS.

Μαζί του ήταν και μια γυναίκα από το Μπαγκλαντές, βρετανικής καταγωγής, η οποία έχει αναγνωριστεί ως σύζυγός του. Η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη αν και δεν αποκλείεται να της απαγγελθούν κατηγορίες. Επίσης, μαζί τους ήταν και ένας 46χρονος Αμερικανός, ο οποίος επίσης συνελήφθη. Ο 25χρονος και ο 46χρονος αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης μεταξύ 7 και 15 ετών.

Ο Αριστείδου είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης και στη Βρετανία, εφόσον εκδοθεί από την Τουρκία. Στο βόρειο Λονδίνο ο Αριστείδου ζούσε με τη μητέρα του Μαρία, η οποία είναι θεραπεύτρια και την αδερφή του Στασία, η οποία δουλεύει σε μεγάλη πετρελαϊκή εταιρία. Η οικογένεια ζει στο ίδιο σπίτι για περισσότερα από 20 χρόνια. Στο Λονδίνο ζει και ο πατέρας του, Αρίστος, ο οποίος είναι χωρισμένος από τη σύζυγό του. Δουλεύει σε εταιρία τηλεπικοινωνιών.

Οι γείτονές τους δήλωσαν στον Guardian, πως λίγο πριν εξαφανιστεί, ο Στέφαν είναι αλλάξει τον τρόπο που ντυνόταν, υιοθετώντας τον τρόπο που ντύνονται οι μουσουλμάνοι και άρχισε να πηγαίνει στο τζαμί. Γυναίκα από τη γειτονιά που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι η Μαρία και η Στασία είναι ήσυχες και έπαψαν να μιλάνε σε όλους μετά την εξαφάνιση του Στεφάν.

«Είχα καταλάβει πως κάπου εκεί (σ.σ. στη Συρία) πρέπει να είχε πάει. Ξαφνικά άρχισε να φοράει μουσουλμανικές φορεσιές. Πριν ντυνόταν με τζιν και τέτοια», πρόσθεσε η γειτόνισσα.

Η αδερφή του, πάντως, μέσα από τον λογαριασμό της στο Instagram, συχνά ανέβαζε φωτογραφίες του αδερφού της λέγοντας πόσο της λείπει. “Δεν μπορώ πια ούτε τηλεόραση να δω χωρίς κάτι να μου τον θυμίζει. Τον θέλω πίσω”, “ελπίζω να είναι κάπου και να χαμογελά ακόμα”, “ακόμα και τώρα, όταν βρίσκω κάτι δικό του, αμέσως με κάνει και κλαίω”, ήταν μερικά απ’ όσα είχε γράψει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε