Τρίτη, 25 Ιουν.
32oC Αθήνα

Αζόρες: Σείονται από σεισμούς που μπορεί να «ξυπνήσουν» ενεργά ηφαίστεια των νησιών

Αζόρες: Σείονται από σεισμούς που μπορεί να «ξυπνήσουν» ενεργά ηφαίστεια των νησιών
Reuters

Συνεχίζονται οι σεισμοί στις Αζόρες, το νησιωτικό σύμπλεγμα που ανήκει στην Πορτογαλία καταμεσής του Ατλαντικού. Οι δονήσεις αυτές, θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν ισχυρότερο σεισμό ή μια έκρηξη ηφαιστείου, προειδοποιούν ειδικοί.

Τα τελευταία 24ωρα στις Αζόρες έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 (!) σεισμοί, δήλωσε ο Ρουί Μαρκές, επικεφαλής του κέντρου σεισμο – ηφαιστειακής επιτήρησης της περιοχής CIVISA.

Ωστόσο, μόνον οι 94 δονήσεις είναι αξιοσημείωτης έντασης από 1,7 μέχρι και 3,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, είπε ο Μαρκές στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa.

Στο ηφαιστειογενές Σάο Ζόρζε, ένα από τα εννέα νησιά που αποτελούν τις Αζόρες, ζουν περίπου 8.400 άνθρωποι.

Οι σεισμοί αυτοί καταγράφηκαν κατά μήκος του ηφαιστειακού ρήγματος Manadas, που εξερράγη τελευταία φορά το 1808.

Αζόρες: Σε κατάσταση ετοιμότητας οι αρχές

Οι δημοτικές αρχές του Σάο Ζόρζε ενεργοποίησαν σχέδια έκτακτης ανάγκης, ως προληπτικό μέτρο.

«Όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι», είπε ο Μαρκές στο ραδιοφωνικό δίκτυο Antena 1. «Από τη μία, θα μπορούσαμε να δούμε έναν σεισμό μεγαλύτερου μεγέθους που θα μπορούσε να προκαλέσει κάποιες καταστροφές… Από την άλλη, έχουμε το σενάριο μιας έκρηξης».

Ο επικεφαλής του CIVISA προέτρεψε τους κατοίκους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, αν και είπε ότι οι σεισμοί είναι τεκτονικής προέλευσης παρά ηφαιστειακής.

«Δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλο αυτό ως μια καθαρά τεκτονική κρίση, αλλά ως μια σεισμική κρίση, που λαμβάνει χώρα σε ένα ενεργό ηφαιστειακό σύστημα», τόνισε ο ίδιος.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε, από την πλευρά της, ότι εργάζεται με άλλους φορείς για να προετοιμάσει μέτρα διαχείρισης της κατάστασης στην περίπτωση ενός μεγάλου σεισμού ή μιας έκρηξης.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις