Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

BBC: Ένας Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς της Καμπούλ

Καμπούλ Ταλιμπάν Intecontinental

– Έλληνας πολίτης μεταξύ των 18 νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης στην Καμπούλ
– Δυο Έλληνες πιλότοι παρόντες στο ξενοδοχείο του τρόμου!
– Μαχητές Ταλιμπάν εισέβαλαν το βράδυ του Σαββάτου (20.01.2018) στο ξενοδοχείο Intecontinental
– “Μπήκαν στο εστιατόριο και έψαχναν ξένους” λέει αυτόπτης μάρτυρες
– Σοκαριστική μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα: Μου ζήτησαν να τους δώσω φαγητό – Μετά έβγαλαν τα όπλα και άριχσαν να σκοτώνουν!

Ένας Έλληνας είναι μεταξύ των 18 νεκρών από την τρομοκρατική επίθεση ενόπλων στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ. Άλλοι δυο Έλληνες βρίσκονταν στο ίδιο ξενοδοχείο, δυο Έλληνες πιλότοι, οι οποίοι σώθηκαν από θαύμα: ο ένας κρύφτηκε στη μπανιέρα και ο δεύτερος μέσα σε ένα στρώμα σύμφωνα με όσα δήλωσαν συγγενείς τους στον Alpha. Την ευθύνη για το νέο μακελειό ανέλαβαν, νωρίτερα, οι Ταλιμπάν.

Περίπου 160 άνθρωποι διασώθηκαν από τους Αφγανούς στρατιώτες που έδωσαν μάχη επί 12 ώρες για να ανακτήσουν τον έλεγχο του κτιρίου κατά τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς την Κυριακή.

Από τους συνολικά 18 νεκρούς (σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό), οι 14 είναι ξένοι πολίτες. “14 αλλοδαποί και τέσσερις Αφγανοί σκοτώθηκαν” είπε ο εκπρόσωπος Νατζίμπ Ντάνις μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Tolo. Υπάρχουν φόβοι πως οι νεκροί θα φτάσουν ή και θα ξεπεράσουν τους 43!

Έλληνας ανάμεσα στους νεκρούς

Πηγές της αφγανικής αστυνομίας δήλωσαν στο BBC ότι έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος εννέα Ουκρανών, ενός Έλληνα, ενός Γερμανού και ενός Καζάκου. Δύο από τα θύματα δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί.

Η αεροπορική εταιρεία Kam Air ανέφερε ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ορισμένοι υπάλληλοί της ενώ άλλοι αγνοούνται.

Τρεις από τους δράστες σκοτώθηκαν ενώ δέκα άνθρωποι, εκ των οποίων οι τέσσερις πολίτες, τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών παραδέχτηκε ότι η πρόσφατη απόφαση να ανατεθεί η ασφάλεια του ξενοδοχείου σε μια ιδιωτική εταιρεία αποδείχτηκε λάθος.

“Φώναζαν: που είναι οι ξένοι;”

Αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης αφηγήθηκε στο BBC τη στιγμή της εισβολής των ενόπλων στο εστιατόριο του ξενοδοχείου. Εκείνος σώθηκε επειδή είπε στους δράστες ότι ήταν Αφγανός. Γιατί στόχος τους ήταν να εκτελέσουν ξένους πολίτες. Και όταν εισέβαλαν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου φώναζαν: “Πού είναι οι ξένοι;“.

Ήταν περίπου 21:00 το βράδυ του Σαββάτου όταν οι ένοικοι του ξενοδοχείου είχαν κατέβει στο εστιατόριο του ξενοδοχείου για το βραδινό τους. Τη στιγμή της εισβολής, ο αυτόπτης μάρτυρας έτρωγε μαζί με τον γιό του. Τότε οι δράστες μπήκαν και άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα.

Σκότωσαν μια γυναίκα, πιθανότατα ξένης και έστρεψαν τα όπλα στους στον άνδρα που μίλησε στο BBC υπό το καθεστώς της ανωνυμίας. Εκείνος, τότε, φώναξε “είμαι Αφγανός“. Ένας από τους δράστες του είπε ότι δεν σκοτώνουν Αφγανούς και απαίτησε να μάθει ποιοι στο εστιατόριο ήταν ξένοι. Και έφυγαν από το εστιατόριο για να βρουν ξένους πολίτες να σκοτώσουν!

Πήγαν στο εστιατόριο σαν πελάτες

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, ο Χασέμπ, αποκάλυψε μια ακόμα σοκαριστική λεπτομέρεια: ότι δυο από τους μακελάρηδες του ζήτησαν να τουε σερβίρει φαγητό πριν αρχίσουν να εκτελούν!

Φορούσαν πολύ στυλάτα ρούχα. Ήρθαν και του ζήτησαν φαγητό. Τους σέρβιρα και αφού με ευχαρίστησαν, έκατσαν στις θέσεις τους. Τότε, έβγαλαν τα όπλα τους και άρχισαν να πυροβολούν κόσμο“, είπε στο Tolo News.

Η σοκαραριστική του περιγραφή συνεχίζει: “Υπήρχαν δεκάδες πτώματα γύρο μου“.

Έπεφταν από τα μπαλκόνια

Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες που δείχνουν απελπισμένους ανθρώπους να επιστρατεύουν σεντόνια και να πέφτουν στο κενό ακόμη και από δωμάτια του 4ου ορόφου.

https://youtu.be/xO3PNsQGnNU

Η επίθεση ξεκίνησε χθες λίγο μετά τις 21:00 (τοπική ώρα, 19:30 ώρα Ελλάδας).

«Τέσσερις δράστες βρίσκονται στο εσωτερικό του κτιρίου και πυροβολούν εναντίον των πελατών», είχε δηλώσει αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας του Αφγανιστάν (DNS).

Η επίθεση τερματίστηκε μετά από 12 ώρες στη διάρκεια των οποίων οι δράστες προέβαλαν σθεναρή αντίσταση, ενώ κράτησαν και ομήρους.

Στη διάρκεια της νύχτας οι ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν με τη στήριξη του ΝΑΤΟ έθεσαν σταδιακά υπό τον έλεγχό τους έναν έναν τους ορόφους.

«Η επίθεση τερματίστηκε, όλοι οι δράστες σκοτώθηκαν. 126 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων 41 αλλοδαποί», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας, ο τελευταίος από τους δράστες είχε καταφύγει «σε ένα μεγάλο δωμάτιο, κρατώντας ομήρους Αφγανούς και αλλοδαπούς», τους οποίους απειλούσε να σκοτώσει.

Συγκλονιστικά βίντεο έχουν καταγράψει τη στιγμή που άνθρωποι χρησιμοποιούν σεντόνια για να δραπετεύουσουν από τα δωμάτιά τους!

Ταλιμπάν: Το Intercontinental ήταν γεμάτο εισβολείς!

«Χθες το βράδυ το ξενοδοχείο Intercontinental (…) έγινε στόχος επίθεσης. Η επίθεση εξαπολύθηκε από πέντε μουτζαχεντίν μας», ανέφερε ο Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν σε ανακοίνωσή του που διανεμήθηκε μέσω email.

Ο Μουτζαχίντ τόνισε ότι το ξενοδοχείο ήταν «γεμάτο εισβολείς Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων», ενώ πρόσθεσε ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν «δεκάδες» εξ αυτών.

Είχε δεθχεί ξανά επίθεση

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011, με αποτέλεσμα 21 άνθρωποι να σκοτωθούν. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο σήμερα να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980».

Πηγή: BBC, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις