Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Bloomberg: Παίζουν στα ζάρια το Brexit Ε.Ε. και Μέι

Bloomberg: Παίζουν στα ζάρια το Brexit Ε.Ε. και Μέι
Φωτογραφία Reuters

Brexit με ή χωρίς συμφωνία; Όλα θα κριθούν στην κόψη του ξυραφιού σύμφωνα με το Bloomberg. Γιατί Τερέζα Μέι και Ε.Ε. θα αναζητήσουν λύση λίγες μέρες πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία για το πολύκροτο «διαζύγιο». Όλα αυτά ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής κάνει… αποκαλύψεις σε μπαρ των Βρυξελλών και η στερλίνα βυθίζεται!

Η Τερέζα Μέι και οι ηγέτες των υπόλοιπων 27 κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύουν στο να παίξουν σε μια ζαριά της ύστατης στιγμής το εάν και κατά πόσον το Brexit θα γίνει με ή χωρίς συμφωνία, έγραψε το Bloomberg.

Το δημοσίευμα έρχεται ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας για το Brexit, Όλι Ρόμπινς, ακούστηκε να λέει σε μπαρ (!) στις Βρυξέλλες ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας της Τερέζα Μέι για το Brexit και μιας μακράς παράτασης στην προθεσμία της 29ης Μαρτίου για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Το Brexit έχει προγραμματιστεί, με ή χωρίς συμφωνία, για τις 29 Μαρτίου. Οκτώ μέρες νωρίτερα, στις 21 Μαρτίου, η Τερέζα Μέι θα έχει την τελευταία της ευκαιρία να αποσπάσει μια καθυστερημένη παραχώρηση από τους ευρωπαίους ομολόγους της, στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πηγές από το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες στο πρακτορείο Bloomberg.

Θεωρείται απίθανο η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει υποχωρήσεις νωρίτερα, διότι σε αυτή την περίπτωση η Βρετανία ενδέχεται να προβάλλει κι άλλες αξιώσεις, σύμφωνα με μία από τις πηγές, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Καθώς η προθεσμία θα προβάλλει πλέον μπροστά τους, η Μέι θα πιέσει τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων να εγκρίνουν την αναθεωρημένη Συμφωνία Αποχώρησης, προτρέποντάς τα να διαλέξουν ανάμεσα στη συντεταγμένη αποχώρηση κι ένα πιθανόν χαοτικό Brexit άνευ συμφωνίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της στερλίνας ακόμη και 25%, αναφέρει το Bloomberg.

Αν και ορισμένοι υπουργοί της Μέι πιστεύουν ακράδαντα ότι η επαπειλούμενη οικονομική καταστροφή θα ανάγκαζε τους αντιπάλους της να υποστηρίξουν το δικό της σχέδιο, άλλα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες των Συντηρητικών χαρακτηρίζουν τη στρατηγική της πολύ ριψοκίνδυνη και θεωρούν πως πρέπει να σταματήσει.

Ο Κιθ Σίμσον, βουλευτής των Τόρις συνήθως πιστός στην κομματική γραμμή, τόνισε στο Bloomberg ότι η Μέι χρησιμοποιεί μια επικίνδυνη τακτική καθυστέρησης και προειδοποίησε ότι δεν προτίθεται αποδεχθεί επ’ ουδενί αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Η στερλίνα

Στο μεταξύ, κάτω από το επίπεδο του 1,29 δολαρίου παρέμενε σήμερα η στερλίνα καθώς ο πληθωρισμός, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλό διετίας τον Ιανουάριο, δεν κατάφερε να μετακινήσει το νόμισμα από το εύρος στο οποίο κινείται πρόσφατα, με τις αγορές να επικεντρώνονται στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Η λίρα ήταν νωρίτερα αμετάβλητη στο 1,2887 δολάριο ενώ έναντι του ευρώ, ήταν οριακά χαμηλότερη στις 87,87 πένες.

«Όπως ήταν αναμενόμενο, η αντίδραση των αγορών σε αυτές τις φήμες είναι ανύπαρκτη. Η διαδικασία τραβάει πάρα πολύ, με πολλά σκαμπανεβάσματα και οι επενδυτές φαίνεται να έχουν αναπτύξει ένα βαθμό ανοσίας στις πολιτικές ίντριγκες» δήλωσε ο Ρικάρντο Εβαντζελίστα, αναλυτής στην ActivTrades στο Λονδίνο.

Ενώ απομένουν έξι εβδομάδες έως το Brexit, οι αγορές επικεντρώνονται ολοένα και πιο πολύ σε πολιτικές εξελίξεις αντί στα οικονομικά στοιχεία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις