Πέμπτη, 2 Μαΐ
20oC Αθήνα

Boeing 737: Έκκληση της Βρετανίας!”Μην ταξιδεύετε στο Ιράν”

Boeing 737 Ιράν

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ζητά ανοιχτά από τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στο Ιράν, επικαλούμενη τις πληροφορίες κατά τις οποίες ότι το ουκρανικό επιβατικό αεροσκάφος το οποίο συνετρίβη επειδή καταρρίφθηκε από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις!

«Με δεδομένο το σώμα των πληροφοριών για το ότι το αεροσκάφος Boeing 737 που εκτελούσε την πτήση 752 της UIA καταρρίφθηκε από πύραυλο επιφανείας-αέρος, και [με δεδομένες] τις αυξημένες εντάσεις, συμβουλεύουμε πλέον τους Βρετανούς υπηκόους να μην ταξιδεύουν στο Ιράν», αναφέρει ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις που υπογράφεται από τον βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Τους συνιστούμε επίσης να μην παίρνουν πτήσεις προς το, από το και εντός του Ιράν», συνεχίζει το κείμενο.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως να διενεργηθεί πλήρης και διαφανής έρευνα για να εξακριβωθεί τι προκάλεσε τη συντριβή», καταλήγει το δελτίο Τύπου του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος της Τετάρτης ήταν τρεις υπήκοοι ΗΒ με καταγωγή από το Ιράν. Υπενθυμίζεται πως οι New York Times δημοσίευσε βίντεο που σύμφωνα με όσα υποστηρίζει δείχνει το Ουκρανικό Boeing την στιγμή που το χτυπά ο πύραυλος.

Αρνείται τα πάντα το Ιράν

Από την άλλη, το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν θεωρεί πως η υπόθεση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους αποτελεί επιχείρηση «ψυχολογικού πολέμου» εναντίον της χώρας και κάλεσε τον Καναδά να «μοιραστεί» όποια στοιχεία διαθέτει για το φερόμενο πλήγμα στο αεροσκάφος με τις ιρανικές αρχές. Προσκάλεσε παράλληλα την αμερικανική κατασκευάστρια του Boeing 737 -800 NG «να συμμετάσχει» στην έρευνα.

Σε χωριστή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιί ανέφερε ότι η Γαλλία, με δεδομένο ότι η κατασκευάστρια των μηχανών του Boeing 737 είναι εν μέρει γαλλική εταιρεία (η CFM είναι κοινοπραξία της αμερικανικής General Electric και της γαλλικής Safran), επίσης «μπορεί να λάβει μέρος στην έρευνα», όπως και όλες οι χώρες υπήκοοι των οποίων χάθηκαν στην καταστροφή.

click4more “Μπλόκο” στα πολεμικά σχέδια του Τραμπ στο Ιράν

Στα 176 θύματα συγκαταλέγονται δεκάδες υπήκοοι Ιράν, Καναδά, αλλά και Αφγανιστάν, Βρετανίας, Σουηδίας και Ουκρανίας.

Ο Ραμπιί, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης του Ιράν στις οικογένειες των νεκρών, προέτρεψε με τη σειρά του «τον πρωθυπουργό του Καναδά [Τζάστιν Τριντό] και όλες τις κυβερνήσεις που έχουν στη διάθεσή τους πληροφορίες» για την τραγωδία να «τις διαβιβάσουν στην ιρανική επιτροπή έρευνας» άμεσα.

Αναφερόμενος σε σειρά δημοσιευμάτων στις ΗΠΑ για την υπόθεση το Boeing 737 να καταρρίφθηκε με πυραύλους που βασίζονται σε δηλώσεις μη κατονομαζόμενων αξιωματούχων του Πενταγώνου, ο Ραμπιί στηλίτευσε πως ορισμένα ΜΜΕ «μεταδίδουν με ενθουσιασμό» πληροφορίες φτιαγμένες «με γνωστές μεθόδους ψυχολογικής χειραγώγησης».

Ο Ραμπιί κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι εκμεταλλεύεται την οδύνη οικογενειών που πενθούν, ότι «γυρίζει το μαχαίρι στις πληγές» τους, προκειμένου να «εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της με αυτή την επιχείρηση ψυχολογικού πολέμου».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις