Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: 600 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα χάνει η Βρετανία σύμφωνα με την Goldman Sachs

Brexit: 600 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα χάνει η Βρετανία σύμφωνα με την Goldman Sachs
photo epa

Το Brexit και η χαώδης διαδικασία του κοστίζει στην οικονομία της Βρετανία περίπου 600 εκατομμύρια λίρες την εβδομάδα.

Αυτό υποστηρίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs η οποία υπογραμμίζει το πώς η αβεβαιότητα για το Brexit έχει πλήξει τις επενδύσεις.  Σύμφωνα με την έκθεση, το Brexit είχε κοστίσει στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σχεδόν 2,5% του ΑΕΠ στα τέλη της περασμένης χρονιάς, συγκριτικά με την πορεία ανάπτυξης που είχε πριν το δημοψήφισμα το 2016.

«Οι πολιτικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να προσπαθούν να εκπληρώσουν το δημοψήφισμα και το Brexit», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs σε σημείωμα προς τους πελάτες τους. «Η αβεβαιότητα που έχει προκύψει για τη μελλοντική πολιτική και οικονομική σχέση με την ΕΕ έχει πραγματικό κόστος για τη βρετανική οικονομία, το οποίο έχει μετακυλιστεί σε άλλες οικονομίες».

Η αμερικανική τράπεζα ανέφερε πως η αβεβαιότητα για το Brexit έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τη μείωση του ΑΕΠ καθώς το πλήγμα εντοπίζεται κυρίως στις επενδύσεις.

Όσον αφορά την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, στο οποίο Goldman Sachs δίνει ένα ποσοστό 15% να συμβεί, το βρετανικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,5%. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ αυτό θα είναι ένα «ουσιαστικό» παγκόσμιο σοκ εμπιστοσύνης και θα έχει ως αποτέλεσμα η στερλίνα να υποτιμηθεί κατά 17%, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι περισσότερο εκτεθειμένες και ενδέχεται να δουν το πραγματικό τους ΑΕΠ να μειώνεται γύρω στο 1%.

Μια μεταβατική συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στη Βρετανία αναφορικά με την οικονομική της ανάπτυξη και παράλληλα να μειώσει τις παράπλευρες συνέπειες σε άλλες χώρες, δήλωσαν οι οικονομολόγοι. Μάλιστα εκτίμησαν πως το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να αυξηθεί κατά 1,75% και η στερλίνα να ανατιμηθεί κατά 6%.

Στο σενάριο η Βρετανία να μη πραγματοποιήσει τελικά το Brexit και να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα ανακτηθούν πλήρως όλες οι απώλειες στο ΑΕΠ και να υπάρξει μια ανάκαμψη στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη ενώ η στερλίνα θα ανατιμηθεί κατά 10%.

Συνοπτικά μια ασθενέστερη ανάπτυξη της Βρετανίας θα περισσότερο αισθητή σε χώρες με μεγαλύτερη εξαγωγική έκθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσαν οι οικονομολόγοι.

«Ενώ μια συμφωνία για το Brexit θα είναι σίγουρα θετική για τη βρετανική οικονομία, μόνο μια μη συμφωνία θα προκαλέσει σημαντικές παράπλευρες συνέπειες, με τις ευρωπαϊκές χώρες να είναι οι περισσότερο εκτεθειμένες», κατέληξαν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις