Κόσμος

Brexit: Αίτηση για να λάβουν καθεστώς “μόνιμου κατοίκου” κάνουν οι Έλληνες της Βρετανίας

Αίτηση μόνιμου κατοίκου καλούνται να υποβάλουν οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου εν όψει του Brexit!

Με την αίτηση όσοι Έλληνες αλλά και Ευρωπαίοι πολίτες, μόνιμα εγκατεστημένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα δηλώνουν αν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα και μετά το Brexit.

Περίπου 3,5 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν και εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία. Όλοι τους θα πρέπει να ζητήσουν να τους αναγνωριστεί καθεστώς “μόνιμου κατοίκου” (“settled status”) για να συνεχίσουν να εργάζονται ή να λαμβάνουν επιδόματα μετά το “διαζύγιο” του Λονδίνου από τις Βρυξέλλες.

Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει να απλοποιήσει, όσο γίνεται, τη διαδικασία. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε εφαρμογή (προς το παρόν δεν λειτουργεί στα iPhone) για κινητά τηλέφωνα.

Οι χρήστες θα πρέπει να τραβήξουν φωτογραφία το βιομετρικό διαβατήριό τους και το πρόσωπό τους για να ταυτοποιηθούν. Κατόπιν, “μεταφέρονται” σε μια ιστοσελίδα όπου επιβεβαιώνουν τη διεύθυνσή τους και δίνουν την έγκρισή τους για να επαληθευτεί η φορολογική τους κατάσταση.

Στο 3ο βήμα, θα πρέπει να δηλώσουν το ποινικό μητρώο τους. Αν έχουν κάποια καταδίκη για σοβαρό ποινικό αδίκημα, το αίτημά τους ενδέχεται να απορριφθεί.

Κατά τη δοκιμαστική φάση της εφαρμογής, μεταξύ Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2018, υποβλήθηκαν 30.000 αιτήσεις.

Μετ’ εμποδίων όπως και το Brexit

Ορισμένοι πάντως δεν διστάζουν να επικρίνουν το νέο σύστημα. “Η περίπτωσή μου θα έπρεπε να είναι απλή”, σχολίασε ο Πολωνός δημοσιογράφος Γιάκουμπ Κρούπα, που είναι μόνιμα εγκατεστημένος στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 6,5 χρόνια.

Όμως η εφαρμογή τού ζητάει “περισσότερες αποδείξεις” για τον τόπο κατοικίας του. “Το σύστημα δεν αναγνωρίζει ότι βρισκόμουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για τόσο μεγάλο διάστημα”, εξήγησε. “Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα, όμως είναι προφανώς ενοχλητικό”, πρόσθεσε.

Η διαδικασία στοίχιζε 65 λίρες (74 ευρώ) για όσους δεν διέθεταν ήδη καθεστώς μόνιμου κατοίκου, όμως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι ακυρώνει το σχέδιο επιβολής τέλους.

Μετά τις 30 Μαρτίου, τα αιτήματα θα μπορούν να στέλνονται ταχυδρομικά ή να υποβάλλονται αυτοπροσώπως στις τοπικές αρχές.

Εφόσον Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήξουν σε συμφωνία για το Brexit, οι Ευρωπαίοι πολίτες που θα εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τα τέλη του 2020 θα μπορούν και αυτοί να υποβάλουν αίτημα, αρκεί να το κάνουν πριν από τις 30 Ιουνίου 2021.

Χωρίς συμφωνία, μόνο όσοι είναι εγκατεστημένοι στη Βρετανία μέχρι τις 29 Μαρτίου 2019 θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Προσθέστε το newsit.gr στη Google για να βλέπετε περισσότερες ειδήσεις στη μηχανή αναζήτησης
Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ρόμπερτ Φίτσο: Ο φιλορώσος Σλοβάκος ηγέτης θα συναντηθεί με τον Πούτιν αλλά δεν θα παραστεί στην παρέλαση της «Ημέρας Νίκης»
Μετά το τετ α τετ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Σλοβακίας θα ταξιδέψει στη Μόσχα για την ρωσική στρατιωτική εκδήλωση
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν (αριστερά) με τον Ρόμπερτ Φίτσο (δεξιά)
Η νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί χρειάζεται θεραπεία για την καρδιά – «Το καθεστώς του Ιράν θέλει να την ξεφορτωθεί», λέει ο αδερφός της
Ο αδερφός της μεταξύ άλλων τονίζει πόσο άσχημα είναι η υγεία της και λέει πως κάθε μέρα ξυπνάει «περιμένοντας το χειρότερο τηλεφώνημα»
Ναργκίς Μοχαμαντί
Λίβανος: Διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μόνο με παύση του πολέμου, λέει ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και σύμμαχος της Χεζμπολάχ
Ο πιο σημαντικός σιίτης πολιτειακός παράγοντας απορρίπτει τις κατ'ιδίαν συναντήσεις του Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον πρόεδρο του Λιβάνου
Ισραηλινά στοιχεία πυροβολικού στον νότιο Λίβανο