Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Ανοικτός σε πιθανή παράταση ο Τουσκ – Ρίχνει το γάντι στο βρετανικό κοινοβούλιο

Brexit: Ανοικτός σε πιθανή παράταση ο Τουσκ – Ρίχνει το γάντι στο βρετανικό κοινοβούλιο
photo Reuters

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενη για μια μικρή χρονική παράταση του Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τουσκ δήλωσε πως πιστεύει ότι μια σύντομη χρονική παράταση του Brexit είναι πιθανή, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, αν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Πιστεύω ότι μια σύντομη παράταση για το Brexit θα είναι πιθανή, αλλά θα εξαρτάται από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης από την Βουλή των Κοινοτήτων”, τόνισε ο Τουσκ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

Ωστόσο, ο κ. Τουσκ έθεσε ζήτημα για τη διάρκεια της παράτασης, σημειώνοντας ότι η ημερομηνία που προτείνει η Μέι έχει θετικά στοιχεία, αλλά επίσης “εγείρει σειρά ερωτημάτων νομικής και πολιτικής φύσης”.

Αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία διαζυγίου Ηνωμένου Βασιλείου – ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα είναι σε θέση να οριστικοποιήσουν την απόφασή τους για την χρονική παράταση του Brexit, χωρίς να διεξαγάγουν έκτακτη σύνοδο κορυφής, σημείωσε ο Τουσκ, τονίζοντας ότι “δεν θα διστάσει” να τους καλέσει πίσω στις Βρυξέλλες” αν κριθεί αναγκαίο.

Με αυτή του τη δήλωση ο κ. Τουσκ πετάει ουσιαστικά το μπαλάκι στο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου, το οποίο συνεδριάζει έκτακτως σχετικά με την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει τρίμηνη αναβολή του Brexit.

Τη διεξαγωγή της συζήτησης ζήτησε ο εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ λέγοντας πως είναι ζωτικής σημασίας για το κοινοβούλιο να εξετάσει τους όρους της προτεινόμενης παράτασης της διαπραγματευτικής περιόδου για το Brexit.

 Στο μεταξύ, έντονη είναι η φημολογία από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πρόκειται να απευθύνει αργότερα σήμερα διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό, κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Ο Στάρμερ υποστήριξε στην τοπoθέτησή του ότι, όπως φαίνεται και από την επιστολή της πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέλει να συνεχίσει την ίδια «στενόμυαλη προσέγγιση» που είχε μέχρι σήμερα για άλλους τρεις μήνες, φέρνοντας για τρίτη φορά την συμφωνία της στο κοινοβούλιο, παρόλο που απέτυχε, και τόνισε ότι το κοινοβούλιο χρειάζεται νέα στρατηγική.

«Η πρωθυπουργός ακόμη πιστεύει ότι η αποτυχημένη στρατηγική των τελευταίων δύο ετών, κυρίως το “ή η δική μου συμφωνία ή καμία” – μία στενόμυαλη προσέγγιση, χωρίς καμία αλλαγή, καθόλου χώρο για το κοινοβούλιο – θα πρέπει να επιδιωχθεί για άλλους τρεις μήνες» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τα λόγια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ντέιβιντ Λίντινγκτον, ότι θα ήταν απερίσκεπτο να αναζητηθεί μία παράταση του άρθρου 50, χωρίς προηγουμένως να έχει εγκριθεί μία συμφωνία.

Ο υπουργός για το Brexit, Στίβεν Μπάρκλεϊ, δήλωσε ότι το κόμμα των Εργατικών δεν έχει απαντήσει καν στα μέλη του, εάν θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα και ποιο θα είναι το ερώτημα, ενώ σε επισημάνσεις Συντηρητικών βουλευτών για την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσε ότι είναι λιγότερο καταστροφικό για την χώρα να μην υπάρξει καθόλου Brexit, από το να υπάρξει ένα, αλλά χωρίς συμφωνία.

Παρακολουθείστε ζωντανά την κρίσιμη συνεδρίαση.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις