Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Brexit: Είπε το… ναι ο Κόρμπιν για πρόωρες εκλογές

Brexit

Η τρίμηνη παράταση για το Brexit δόθηκε και ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποφάσισε να υποκύψει στις… πιέσεις του Μπόρις Τζόνσον. Η Βρετανία οδεύει ολοταχώς για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Όταν οι Βρετανοί, τον Ιούνιο του 2016, ψήφισαν υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα, δεν φαντάζονταν πως θα «ζούσαν» δυο εκλογικές αναμετρήσεις, παρατάσεις και… δράματα, αλλά έξοδο από την Ε.Ε. δεν θα έβλεπαν.

Ο Μπόρις Τζόνσον, αφού αναγκάστηκε να ζητήσει τρίμηνη παράταση στο Brexit και αφού η Ε.Ε. αναγκάστηκε να τη δώσει κι αυτή, πίεσε ασφυκτικά για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου. Σχεδόν έναν μήνα, δηλαδή, πριν εκπνεύσει και η νέα καταληκτική ημερομηνία (31η Ιανουαρίου) για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ένα από τα εμπόδια, ήταν ο ηγέτης των Εργατικών, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία, ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Αλλά κι αυτό το εμπόδιο ξεπεράστηκε.

Ο Κόρμπιν αποκάλυψε σε ομάδα κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του πως η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε και «θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική προεκλογική εκστρατεία».

«Έλεγα σταθερά πως είμαστε έτοιμοι για εκλογές και πως το να τις υποστηρίξουμε εξαρτάται από το να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Κόρμπιν στο αποκαλούμενο σκιώδες υπουργικό συμβούλιό του, σύμφωνα με το γραφείο του.

«Πληροφορηθήκαμε τώρα από την ΕΕ ότι η παράταση του Άρθρου 50 μέχρι την 31η Ιανουαρίου επιβεβαιώθηκε, έτσι για τους τρεις επόμενους μήνες, η προϋπόθεσή μας να φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο της μη συμφωνίας έχει εκπληρωθεί. Θα αρχίσουμε τώρα την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική εκστρατεία για πραγματική αλλαγή που έχει δει ποτέ η χώρα μας», πρόσθεσε ο ηγέτης των Εργατικών.

Μετά τη νέα ήττα του στη Βουλή, ο Μπόρις Τζόνσον θα προσπαθήσει ξανά σήμερα (29.10.2019) να περάσει νόμο για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. Αυτή τη φορά με τη σύμφωνη γνώμη και των Εργατικών. Το νομοσχέδιο για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου χρειάζεται απλή πλειοψηφία 320 βουλευτών στην 650μελή Βουλή.

Το αποτέλεσμα των πρώτων χριστουγεννιάτικων εκλογών στην Βρετανία από το 1923 είναι απρόβλεπτο: το Brexit έχει κουράσει και εξοργίσει τμήματα του εκλογικού σώματος, μεταβάλλοντας παραδοσιακές εκλογικές συμπεριφορές απέναντι στα μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

Στο τέλος, οι ψηφοφόροι θα έχουν να κάνουν μία επιλογή ανάμεσα σε έναν ενισχυμένο Μπόρις Τζόνσον που θα προωθεί την συμφωνία του για το Brexit και μία υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν σοσιαλιστική κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγματευθεί μία συμφωνία διαζυγίου πριν από την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Εάν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, θα συνεχισθεί το αδιέξοδο.

Οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με σχεδόν 20%, αν και οι δημοσκόποι υποτίμησαν το ρεύμα υπέρ του Brexit το 2016 και παραδέχονται ότι τα μοντέλα που χρησιμοποιούν έχουν ξεπερασθεί στον πυρετό του Brexit.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις