Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Brexit: Φίσερ ο… ψύχραιμος! “Ελπίζω να μην πέσουμε σε κατάθλιψη”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Την ελπίδα πως, έπειτα από την απόφαση των Βρετανών για Brexit, η Ευρώπη δεν θα περιπέσει τώρα σε κατάθλιψη, εκφράζει σε σημερινή δήλωση του για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, ο απερχόμενος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

“Είναι μία στιγμή που η Ευρώπη κρατά την αναπνοή της και συνειδητοποιεί ότι συνέβη κάτι σημαντικό, αλλά ας ελπίσουμε πως δεν θα περιπέσει τώρα σε κατάθλιψη, αλλά ότι θα εξάγει τα σωστά, αποφασιστικά συμπεράσματα”, τονίζει στη δήλωση του ο απερχόμενος Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος.

Ο προερχόμενος από τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες Χάιντς Φίσερ, έπειτα από δύο συνεχείς εξαετείς θητείες (2004-2016) στο ύπατο αξίωμα της χώρας του αποχωρεί την 8η Ιουλίου από την Προεδρία της Δημοκρατίας καθώς, σύμφωνα με το αυστριακό Σύνταγμα, δεν ήταν δυνατή μία τρίτη υποψηφιότητα του για τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος.

Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Χάιντς Φίσερ – ο οποίος νωρίτερα είχε διατελέσει επί δώδεκα χρόνια πρόεδρος της αυστριακής Βουλής — πρωτοεξελέγη τον Απρίλιο του 2004, επικρατώντας τότε με ποσοστό 52,4% έναντι της αντιπάλου του, τότε υπουργού Εξωτερικών και μέχρι το 2009 Επιτρόπου της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ (του συντηρητικού Λαικού Κόμματος) που είχε συγκεντρώσει 47,6%.

Τον Απρίλιο του 2010 ο Χάιντς Φίσερ επανεξελέγη για μία δεύτερη εξαετή θητεία– που λήγει τώρα στις 8 Ιουλίου — συγκεντρώνοντας συντριπτική πλειοψηφία 79,3%, έναντι 15% της υποψήφιας του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Μπάρμπαρα Ρόζενκραντς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε