Κόσμος

Brexit – Ιρλανδία: Το Λονδίνο δεν κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop

Η βρετανική κυβέρνηση δεν κατέθεσε συγκεκριμένες ή αξιόπιστες προτάσεις για την αντικατάσταση της διευθέτησης του backstop για τα ιρλανδικά σύνορα στην Συμφωνία Αποχώρησης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας Σάιμον Κόβενι.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Λονδίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι Βρετανοί και Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα έχουν συνομιλίες δύο φορές την εβδομάδα για την επανεπεξεργασία της συμφωνίας που συνομολογήθηκε ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τερέζα Μέι και επανειλημμένως απορρίφθηκε από το βρετανικό κοινοβούλιο, κυρίως λόγω της αντίθεσης στο backstop.

«Ολοι θέλουμε συμφωνία, αλλά, αυτήν την στιγμή, τίποτε αξιόπιστο δεν έχει έλθει από την βρετανική κυβέρνηση ως προς εναλλακτικές στο backstop», δήλωσε ο ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Ελσίνκι. «Δεν υπάρχει χώρα που να θέλει μία συμφωνία περισσότερο από την Ιρλανδία…Αλλά αυτή η συμφωνία πρέπει να βασίζεται στην Συμφωνία Αποχώρησης και πρέπει να συνάδει με αυτήν».

«Εάν υπάρχουν εναλλακτικές στο backstop που κάνουν την ίδια δουλειά, τότε ας τις ακούσουμε. Και αν μπορούμε να επεξεργασθούμε μία συμφωνία σε αυτήν την βάση, ας το κάνουμε. Αλλά πρέπει να είναι αξιόπιστη», είπε.

«Δεν γίνεται απλώς να πούμε ότι πρέπει να απαλείψουμε το backstop και θα επιλύσουμε το πρόβλημα σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις, χωρίς έναν αξιόπιστο τρόπο για να γίνει αυτό. Δεν δουλεύει έτσι!»

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι έχει παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις για την αντικατάσταση του backstop και ότι κακώς η Ιρλανδία και άλλες χώρες της ΕΕ δηλώνουν το αντίθετο. Αυτό δήλωσε σήμερα στο Sky News ο υπουργός Εμπορίου Γκραντ Σαπς και, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του Σάιμον Κόβενι, είπε ότι «δεν είναι αλήθεια».

«Παρουσιάζουμε εναλλακτικές. Αρα το ότι συνεχίζουν να λένε “δεν παρουσιάζετε ιδέες” είναι κάλυψη…παρουσιάζουμε ιδέες!», επέμεινε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ολλανδίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου εξέφρασαν ανησυχία για τον κίνδυνο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, αφού η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου, προκαλώντας κατακραυγή στην Βρετανία.

Προσερχόμενος στην ίδια σύνοδο στο Ελσίνκι, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ απέρριψε τις κατηγορίες ότι η κίνηση του Τζόνσον αποτελεί συνταγματική κατάχρηση, χαρακτηρίζοντάς τις «ανοησίες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συναγερμός στην Ελβετία: Άνδρας επιτέθηκε με μαχαίρι σε περαστικούς σε σιδηροδρομικό σταθμό κοντά στη Ζυρίχη – Φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ», 3 τραυματίες
Σύμφωνα με την εφημερίδα 20 Minuten, την ώρα της επίθεσης ομάδα μαθητών περνούσε από τον σταθμό - Ο ύποπτος συνελήφθη από την αστυνομία και πρόκειται για 31χρονο Ελβετό
Αστυνομικοί στην Ελβετία
Ανανεώθηκε πριν 6 λεπτά
Ποινική έρευνα σε βάρος της Τζιν Κάρολ που είχε κατηγορήσει τον Τραμπ για σεξουαλική επίθεση
Η Τζιν Κάρολ είχε ισχυριστεί στο βιβλίο της το 2019 ότι ο Τραμπ της επιτέθηκε σεξουαλικά σε δοκιμαστήριο πολυκαταστήματος στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1990 - «Δεν είναι ο τύπος μου» είχε απαντήσει ο Τραμπ
Τζιν Κάρολ
Κλοιός σκανδάλων για τον Σάντσεθ στην Ισπανία: Υποθέσεις διαφθοράς για τον αδελφό, τη σύζυγο και τον Θαπατέρο τον πιέζουν για πρόωρες εκλογές
Η έφοδος της ισπανικής αστυνομίας στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλιστών κλιμακώνει την πολιτική πίεση προς τον Σάντσεθ, καθώς οι έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς φτάνουν μέχρι το στενό του περιβάλλον
Πέδρο Σάντσεθ 9