Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Ξέφρενο γλέντι στη Βρετανία για την ιστορική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Brexit: Ξέφρενο γλέντι στη Βρετανία για την ιστορική έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Reuters

Ιστορικές στιγμές ζει η Βρετανία!
Το Λονδίνο “φλέγεται” για το Brexit.
Οριστικό το διαζύγιο με τις Βρυξέλλες.
Για νέα αρχή έκανε λόγο στο διάγγελμά του ο Μπόρις Τζόνσον.
Τρίτη χώρα θα είναι πλέον η Βρετανία για την ΕΕ.
Κατέβηκε η βρετανική σημαία στην έδρα της Κομισιόν.

Χιλιάδες Βρετανοί, υποστηρικτές του Brexit γιορτάζουν τις τελευταίες στιγμές του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ και σίγουρα θα ξενυχτήσουν για τις πρώτες ώρες έξω από αυτήν!

“Είμαστε στην αυγή μίας νέας εποχής. Κάνουμε μία αρχή”, είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα. Παράλληλα, κάλεσε τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή “την ιστορική ευκαιρία”, καθώς η χώρα πήρε και επισήμως διαζύγιο από την ευρωπαϊκή οικογένεια έπειτα από 47 χρόνια.

Στην ομιλία του προς το βρετανικό έθνος, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν “να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου”.

https://twitter.com/4thxjuly/status/1223367463884263424

Οι Βρετανοί που με περιπετειώδη τρόπο, ένα δημοψήφισμα και δύο εκλογές (επί Τερέζας Μέι και Μπόρις Τζόνσον) επέλεξαν το Brexit, δείχνουν να απολαμβάνουν τις ιστορικές στιγμές.

Μετά από τρία και πλέον, έντονα και φορτισμένα χρόνια, το Brexit αποτελεί γεγονός, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να ακολουθούν χωριστούς δρόμους.

Η ατμόσφαιρα στο Λονδίνο είναι όλο και πιο γιορτινή. Στην Parliament Square, ένα ηχοσύστημα δίνει τον ρυθμό παίζοντας επιτυχίες του Tom Jones και των Queen, με πλήθος κόσμου να έχει συγκεντρωθεί για να γιορτάσει το “ευρω – διαζύγιο”.

Άλλον αέρα στην βρετανική πρωτεύουσα έδωσε και η φωταγώγηση κτιρίων που στεγάζονται υπουργεία σε κόκκινο και μπλε, τα χρώματα της βρετανικής σημαίας. Κάποιοι, φανατικοί του Brexit, έκαψαν και σημαίες της ΕΕ:

Να θυμίσουμε ότι νωρίτερα, είχε γίνει υποστολή της βρετανικής σημαίας από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ευρωβουλής στο Στρασβούργο και τις Βρυξέλλες.

Μία νέα εποχή, λοιπόν, φέρνει μαζί της 1η Φεβρουαρίου 2020 για τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Κάποιοι, ίσως ρομαντικοί, νιώθουν πιο έντονο το συναίσθημα ενός “ακρωτηριασμού”.

Αντίθετα, οι ρεαλιστές και στις δύο πλευρές – Βρετανία και Ευρώπη – ενδεχομένως να θεωρούν πως μπορεί να έληξε μία σχέση, αλλά, μία άλλη – στερεότερη – μπορεί να πάρει τη θέση της.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις