Κόσμος

Brexit: Με πρόωρες εκλογές και απόσυρση της συμφωνίας απειλεί ο Τζόνσον

Συνεχίζεται το θρίλερ με τη συμφωνία για το Brexit με τον Μπόρις Τζόνσον να απειλεί το βρετανικό κοινοβούλιο πως την αποσύρει και θα πάει σε πρόωρες εκλογές.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον τα παίζει όλα για όλα και ζητά πρόωρες εκλογές εάν οι βουλευτές απορρίψουν το χρονοδιάγραμμα για την υιοθέτηση του κειμένου του Brexit, κάτι που θα καθιστούσε δύσκολη την επικύρωσή του έως τις 31 Οκτωβρίου.

[read4more]

Εννιά ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία του Brexit, ο συντηρητικός ηγέτης ασκεί πιέσεις στους Βρετανούς βουλευτές, καλώντας τους να εργάζονται «νυχθημερόν» για να υιοθετήσουν τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε με τα υπόλοιπα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εάν το κοινοβούλιο αρνηθεί να επιτρέψει στο Brexit να συμβεί και αποφασίσει να μεταθέσει τα πάντα για τον Ιανουάριο ή ακόμα και πιο αργά (…), το κείμενο θα αποσυρθεί και εμείς θα πρέπει να πάμε προς τις πρόωρες εκλογές» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Ακόμη ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Στο μεταξύ “με αρκετά ήρεμο τρόπο” αντιδρά μέχρι στιγμής η στερλίνα στις εξελίξεις γύρω από το Brexit, σύμφωνα με τον strategy analyst της εταιρείας fintech “Ebury”, Μ. Ράιαν.

Δεν στηρίζει τη συμφωνία για το Brexit ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν δήλωσε πως δεν θα στηρίξουν τη συμφωνία για το Brexit που έφερε ο Μπόρις Τζόνσον, ούτε και το χρονοδιάγραμμα για την έγκριση της σχετικής νομοθεσίας στο κοινοβούλιο.

“Η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε“, είπε ο Κόρμπιν κατά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων. “Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο“, επέμεινε και πρόσθεσε πως το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με πηγές των Εργατικών, θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο στην περίπτωση που θα συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί αναβολή στο Brexit και να φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Telegraph: Η «μυστική» επιστολή του Χαμενεΐ στον Πούτιν που ζητά από τη Μόσχα προηγμένα συστήματα αεράμυνας στην Τεχεράνη
Ο Ιρανός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξήγησε ότι το έργο στοχεύει να βοηθήσει την Τεχεράνη «να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου, διευκολύνοντας παράλληλα την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες»
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μοχσέν Ρεζάι στη Μόσχα
Η Τουρκία προκαλεί με αντι-NAVTEX για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου: Αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα και απαιτεί άδεια για τις έρευνες του Abeille Marengo
Λίγες μόνο ώρες μετά την ελληνική NAVTEX, η Άγκυρα επαναφέρει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενη τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει στον ΟΗΕ
Το ερευνητικό Abeille Marengo 66