Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Μέχρι και νέο δημοψήφισμα υπόσχεται η Μέι για να περάσει η συμφωνία της

Brexit - Τερέζα Μέι

Η Μέι παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων για το Brexit, το οποίο περιλαμβάνει την ψηφοφορία των βουλευτών για το ενδεχόμενο διενέργειας νέου δημοψηφίσματος.

Δεύτερο δημοψήφισμα, ακόμη και προσωρινή τελωνειακή σύνδεση με την ΕΕ πρότεινε στους βουλευτές η Τερέζα Μέι, προκειμένου να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit από το κοινοβούλιο.

Με φόντο το όργιο φημών ότι η συμφωνία για το Brexit θα υποστεί νέα βαριά ήττα τον ερχόμενο μήνα, αλλά και τις πληροφορίες για “εξέγερση” στο υπουργικό της συμβούλιο, η Μέι απευθύνθηκε στους βουλευτές της για να τους εξηγήσει τις συνέπειες αν δεν υλοποιηθεί το Brexit.

Η Μέι περιέγραψε στους βουλευτές της ένα εφιαλτικό μέλλον για τους Τόρις αλλά και την Αγγλία αν δεν εκπληρωθεί η θέληση του βρετανικού λαού για το Brexit, όπως αυτή διατυπώθηκε στο δημοψήφισμα.

Η Μέι παρουσίασε ένα σχέδιο 10 σημείων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ψηφοφορία των βουλευτών για το ενδεχόμενο διενέργειας νέου δημοψηφίσματος.

«Αναγνωρίζω τη γνήσια και ειλικρινή δύναμη των αισθημάτων στη Βουλή για αυτό το σημαντικό ζήτημα», τόνισε η Μέι. «Η κυβέρνηση, για αυτό το λόγο, θα συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο για το Brexit στην εισαγωγή ένα προαπαιτούμενο να ψηφίσουν κατά πόσον θα διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα».

«Αυτό πρέπει να συμβεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης», τόνισε η βρετανίδα πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

«Και αν η Βουλή των Κοινοτήτων ψηφίσει για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος, θα απαιτεί από την κυβέρνηση να προβλέψει για ένα τέτοιο δημοψήφισμα – συμπεριλαμβανομένης της νομοθεσίας αν θέλει να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης. Έτσι, για εκείνους τους βουλευτές που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία – χρειάζεται μια συμφωνία και, ως εκ τούτου, ένα νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης για να συμβεί αυτό. Οπότε αφήστε (το νομοσχέδιο) να έχει τη δεύτερη ανάγνωσή του και, έπειτα τοποθετηθείτε στο Κοινοβούλιο».

Προς το παρόν δεν έχουν γίνει γνωστές οι αντιδράσεις των βουλευτών απέναντι στη νέα πρόταση της Μέι για το Brexit, ούτε καν των υπουργών της, που ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν ανοιχτά για αντικατάσταση της Βρετανίδας πρωθυπουργού.

Η Μέι είχε ήδη προαναγγείλει μια “γενναία προσφορά με νέα μέτρα”, αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο νέας -ίσως της τελευταίας- απόρριψης του σχεδίου της για το Brexit.

Πηγή: Με πληροφορίες από Guardian

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις