Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Brexit: Στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο – Μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχει ξεκινήσει η “έξοδος”

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα (26.01.2017) το νομοσχέδιο, για το Brexit. Ουσιαστικά, πρόκειται για το νομοσχέδιο που θα υποβάλει στο κοινοβούλιο για να πάρει την έγκριση να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ,

Το σχέδιο νόμου με την ψήφισή του, θα δίνει δικαίωμα στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να επικαλεστεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και να αρχίσει τις διαδικασίες εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο κείμενο του σχεδίου, αναφέρεται ότι «το κοινοβούλιο ζητεί από την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος (σ.σ. βασίλισσας Ελισάβετ) να ειδοποιήσει επισήμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έως την 31η Μαρτίου 2017 για την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποσυρθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Συμπληρώνεται ακόμη ότι με την έγκριση της βασίλισσας, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων, η ειδοποίηση πρέπει να γίνει υπό τους όρους που προβλέπει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το νομοσχέδιο, μετά την έγκρισή του, θα κωδικοποιηθεί με το όνομα «Πράξη Απόσυρσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Άρθρο 50)».

Στο τελευταίο τμήμα του νομοσχεδίου αναφέρεται ότι ως Πράξη τίθεται σε ισχύ μόλις εγκριθεί και υπογραφεί από τη βασίλισσα Ελισάβετ και ότι αφορά την Αγγλία, την Ουαλία, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία, δηλαδή το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Έχω εμπιστοσύνη στο κοινοβούλιο, το οποίο ψήφισε έξι προς ένα υπέρ της πραγματοποίησης του δημοψηφίσματος, ότι θα σεβαστεί την απόφαση που ελήφθη από τον βρετανικό λαό και θα επικυρώσει γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit.

Το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη και θα υποβληθεί σε ψηφοφορία στις 8 Φεβρουαρίου, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στη Βουλή των Λόρδων, την άνω βουλή του βρετανικού κοινοβουλίου, πριν υποβληθεί στη βασίλισσα.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να ενεργοποιήσει πριν από το τέλος Μαρτίου το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με το οποίο θα αρχίσει το Brexit. Η κυβέρνησή της υποστηρίζει ότι η ψηφοφορία των βουλευτών δεν θα θέσει υπό αμφισβήτηση αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Σήμερα (26.01.2017) η Τερέζα Μέι έδειξε εξάλλου πως αποδέχεται τελικά να αποσαφηνίσει τη στρατηγική της για το Brexit σε μια «λευκή βίβλο», την οποία ζητούσε έντονα η αντιπολίτευση και είχε προτείνει η κοινοβουλευτική επιτροπή για το Brexit.

Η Μέι αρνούνταν έως τώρα να το πράξει, υποστηρίζοντας ότι ήταν αρκετά σαφής στην ομιλία της της 17ης Ιανουαρίου, με την οποία τάχθηκε υπέρ μιας «ξεκάθαρης» ρήξης με την ΕΕ, η οποία σημαίνει την έξοδο από την ενιαία αγορά ώστε να ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της χώρας.

Παρά την επιμονή του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, δεν θέλησε ωστόσο να ανακοινώσει κάποια ημερομηνία για τη δημοσιοποίηση αυτής της «λευκής βίβλου».

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε