Κόσμος

Brexit: “Μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη” λέει ο Γιούνκερ!

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δείχνει ξεκάθαρα πως δεν συμφωνεί με το Brexit. Οι συνεντεύξεις και η τοποθέτησή του.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου (σ.σ. τελευταία προθεσμία για το Brexit), είναι «μια τραγική στιγμή για την Ευρώπη», εκτιμά ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια συνέντευξη που δημοσιεύτηκε σήμερα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

[read4more]

Ο επικεφαλής της Κομισιόν, που θα αποχωρήσει από το πόστο του στις 31 Οκτωβρίου, επισημαίνει πως το Brexit «είναι αντίθετο προς την αίσθηση της ιστορίας και του πνεύματος του (πρώην πρωθυπουργού Ουίνστον) Τσώρτσιλ, ο οποίος την εποχή του συνηγορούσε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης».

«Πιστεύω πως υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να φθάσουμε σε μια συμφωνία» με το Λονδίνο, υπογραμμίζει, εντούτοις, ο Γιούνκερ, που χαρακτήρισε «εποικοδομητική και εν μέρει θετική» τη συνάντησή του την περασμένη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Δεν συμμερίζομαι την ιδέα εκείνων που πιστεύουν ότι ο Τζόνσον παίζει μαζί μας και με τον ίδιο. Πιστεύω ότι προσπαθεί να βρει μια συμφωνία αποδεκτή τόσο για το βρετανικό κοινοβούλιο όσο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο» σημείωσε.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διατυπώνει και μια μεταμέλεια: για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε να μην παρέμβει» το 2016, όταν η Βρετανία οργάνωσε το δημοψήφισμα για την παραμονή της στην ΕΕ και σχεδόν το 52% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της εξόδου.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για «μια εκστρατεία ψεμάτων και fake news» πριν από εκείνο το δημοψήφισμα και συμπλήρωσε:

«Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφασίσαμε να μην παρέμβουμε, έπειτα από αίτημα του Ντέιβιντ Κάμερον (του πρωθυπουργού της Βρετανίας από το 2010 έως το 2016) και αυτό ήταν μεγάλο σφάλμα».

Ο Γιούνκερ εμφανίζεται πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί, επαναλαμβάνοντας όμως ότι αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, θα επανέλθουν τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

“Είμαι πεπεισμένος ότι το Brexit θα συμβεί”, επεσήμανε ο Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο Sky News την προηγούμενη εβδομάδα, προτού δει τις προτάσεις που έστειλε η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις Βρυξέλλες.

Όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν νέα σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, χώρας μέλους της ΕΕ, σε περίπτωση Brexit χωρίς συμφωνία, ο Γιούνκερ απάντησε: “Ναι. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα της ΕΕ και της εσωτερικής αγοράς”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Έρευνα για τρομοκρατία ξεκινάει η Ρωσία μετά την ουκρανική επίθεση σε βιομηχανική εγκατάσταση στο Νίζνι Νόβγκοροντ
Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσαν νωρίτερα μια επίθεση εναντίον «του διυλιστηρίου πετρελαίου του Κστόβο», «ενός από τα πιο μεγάλα διυλιστήρια της Ρωσίας, που παράγει καύσιμα και λιπαντικά»
ρωσια ουκρανια
Ζώνες «πολέμου» Γαλλία και Γερμανία: Εκτός ελέγχου οι διαδηλώσεις με μολότοφ, λεηλασίες, τραυματισμούς και εκατοντάδες συλλήψεις
Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Γαλλία, βόμβα μολότοφ έβαλε φωτιά στο πόδι αστυνομικού, με έναν διαδηλωτή να σπεύδει να τον βοηθήσει
γερμανια
Ο Τραμπ προκαλεί ξανά το Ιράν παρά τις απειλές Χαμενεΐ: «Πρέπει να τακτοποιήσουμε στόχους στο Βουνό της Αξίνας»
Οι νέες δηλώσεις Τραμπ έρχονται λίγες ώρες μετά την εντολή που έδωσε ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ στα ιρανικά στρατεύματα, να χτυπήσουν χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, αν οι ΗΠΑ ξεκινήσουν ξανά τις επιθέσεις
Ντόναλντ Τραμπ