Τρίτη, 7 Μαΐ
24oC Αθήνα

Brexit: Οι όροι της Ε.Ε. για το “διαζύγιο”

Brexit: Οι όροι της Ε.Ε. για το “διαζύγιο”

Από τη στιγμή που η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι υπέγραψε για να ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισσαβώνας, ξεκίνησε ο μαραθώνιος που θα οδηγήσει, σε τουλάχιστον δυο χρόνια, στην οριστική έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οποία, θέτει τώρα τους όρους του διαζυγίου.

Το προσχέδιο είναι έτοιμο και εντός της ημέρας ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει για τις διαπραγματεύσεις του Brexit. Το πως δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να διαπραγματευτεί το διαζύγιο με τη Βρετανία, το οποίο βελούδινο δεν θα είναι, το πώς θα περιορίσει την αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις και πώς θα ανοίξει το δρόμο για μια στενή μελλοντική σχέση.

Ο Τουσκ θα στείλει στους ηγέτες των άλλων 27 χωρών-μελών της ΕΕ το προσχέδιο των… όρων του Brexit, πριν παρουσιάσει τις βασικές αρχές στη Μάλτα, τη χώρα που αυτό το εξάμηνο ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα μιλήσει με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ, ενώ νωρίτερα θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες οι εκπρόσωποι των 27 κυβερνήσεων για να μελετήσουν το προσχέδιο.

Όταν εγκριθούν από τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στις 29 Απριλίου, αυτές θα ανοίξουν το δρόμο για τις συνομιλίες που ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ θεωρεί ότι θα ξεκινήσουν σε περίπου δύο μήνες

Οι διπλωμάτες δηλώνουν ότι το προσχέδιο θα εκφράζει την επιμονή εξ αρχής των 27 για μια “ισορροπία δικαιωμάτων και υποχρεώσεων“, δηλαδή ότι η Βρετανία θα έχει πιο περιορισμένη πρόσβαση σε αγορές της ΕΕ εάν αρνηθεί να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών κανόνων και κοινών συνεισφορών στον προϋπολογισμό.

Τον Δεκέμβριο, οι ηγέτες των κρατών της ΕΕ συμφώνησαν ότι “στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό συνεργάτη της ΕΕ”.

“Η Ένωση θα λειτουργήσει ως ένα σώμα και θα προφυλάξει τα συμφέροντά της. Η πρώτη μας προτεραιότητα θα είναι η μείωση της αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου στους πολίτες μας, τις επιχειρήσεις μας και τα κράτη-μέλη”, ανέφερε η Ε.Ε. σε ανακοίνωση μετά την ιστορική στιγμή της παράδοσης στον Τουσκ της επιστολής της πρωθυπουργού της Βρετανίας με την οποία τον ενημέρωνε ότι ξεκινούσε η διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται να είναι οι πιό πολύπλοκες διεθνείς συνομιλίες που έχουν γίνει ποτέ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε