Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Brexit: Παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου ζήτησε η Τερέζα Μέι

Brexit

Την παράταση του Brexit ανακοίνωσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

«Δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit περισσότερο από την 30ή Ιουνίου», είπε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας πως ζήτησε παράταση για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έγραψα σήμερα το πρωί στο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για να τον πληροφορήσω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου», δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Η Μέι ανέφερε ακόμη πως είναι απαράδεκτο να μετάσχουν οι Βρετανοί πολίτες στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Ομως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αντίθετη με μία παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

Σε σημείωμα με θέμα τη διαδικασία του Brexit που συζητήθηκε από την Κομισιόν κατά την σημερινή εβδομαδιαία συνάντηση, αξιωματούχοι γράφουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την Μέι αύριο κατά την σύνοδο κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων», αναφέρεται στο σημείωμα περί Brexit.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit, θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.

Γιούνκερ: Δεν θα δοθεί απάντηση στη Μέι σ’ αυτή τη Σύνοδο Κορυφής

Νωρίτερα την πεποίθηση ότι η απόφαση για την απάντηση στο αίτημα της βρετανίδας Πρωθυπουργού για αναβολή του Brexit δεν θα ληφθεί στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής αυτής της εβδομάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μεγάλες χειρονομίες προς την Μεγάλη Βρετανία και τώρα το Λονδίνο πρέπει από την πλευρά του να προσφέρει σαφήνεια», δήλωσε ο κ. Γιούνκερ νωρίτερα σήμερα στην Γερμανική Ραδιοφωνία και πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι οι διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη αναβολή του Brexit να συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα γίνει ούτε μετα-διαπραγμάτευση ούτε επαναδιαπραγμάτευση ούτε θα δοθούν επιπλέον εγγυήσεις ή παραχωρήσεις. Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ εξηγούσε το πρωί πως η Μέι “δεν θα ζητήσει μεγάλη” λέγοντας χαρακτηριστικά: “Υπάρχει το σενάριο να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος στο κοινοβούλιο για να συμφωνήσει για τα επόμενα βήματα, αλλά ο λαός της χώρας περιμένει σχεδόν τρία χρόνια. (Ο λαός) Βαρέθηκε με την αποτυχία του κοινοβουλίου να λάβει απόφαση και η πρωθυπουργός συμμερίζεται την απόγνωσή του”.

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ έχει δηλώσει ότι η ΕΕ δεν θα συμφωνήσει σε αναβολή χωρίς ένα “σαφές σχέδιο” από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου για το τι προτίθεται να πράξει στην περίπτωση αυτή.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις