weather-icon °C AΘΗΝΑ

Brexit: “Πολεμικός” Τουσκ για εκείνους που αξίζουν… κόλαση!

Brexit: “Πολεμικός” Τουσκ για εκείνους που αξίζουν… κόλαση!
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας υπογράμμισε σήμερα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι πως ο μηχανισμός ασφαλείας (backstop) στα ιρλανδικά σύνορα αποτελεί το πρόβλημα στη συμφωνία της για το Brexit και είναι ανάγκη να αντικατασταθεί, δήλωσε η επικεφαλής του DUP Αρλίν Φόστερ.

«Επαναλάβαμε και πάλι το γεγονός ότι το backstop είναι το πρόβλημα … το backstop πρέπει να αντικατασταθεί», δήλωσε η Φόστερ έπειτα από συνομιλίες με την Μέι.

Εξάλλου οι ιρλανδοί εθνικιστές προειδοποίησαν επίσης σήμερα τη βρετανίδα πρωθυπουργό πως, αν επιτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας.

Η επικεφαλής του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακντόναλντ δήλωσε πως είπε στην Τερέζα Μέι πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Brexit, «πρέπει ως δημοκρατική ηγέτις να επανέλθει στη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να αρχίσει την προετοιμασία ενός δημοψηφίσματος για την ένωση της Ιρλανδίας».

«Αν η βρετανική πολιτική δεν μπορεί να δεχθεί τις συγκεκριμένες ανάγκες αυτής της χώρας, του βορρά της Ιρλανδίας, αν η βρετανική πολιτική είναι ανίκανη να αναγνωρίσει και να συντηρήσει τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής και να εμποδίσει ένα σκληρό σύνορο, τότε η μόνη ύστατη επιλογή –το ύστατο backstop– είναι ένα δημοψήφισμα για την ένωση της Ιρλανδίας», τόνισε η Μέρι Λου Μακντόναλντ.

Εκτενείς αναφορές Τουσκ στο Brexit

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες να σταματήσει το Brexit και δήλωσε σήμερα ότι η προτεραιότητα του είναι τώρα να αποφευχθεί ένα «φιάσκο» σε 50 ημέρες, εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.

Διαβεβαιώνοντας τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ για την αλληλεγγύη όλων των υπόλοιπων κρατών-μελών, καθώς το Δουβλίνο επιμένει η Βρετανία να δώσει νομικές εγγυήσεις προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας, ο Τουσκ δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι δεν βλέπει καμία δύναμη να έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει μια κυβέρνηση και μια αντιπολίτευση που τάσσονται «υπέρ του Brexit».

Ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να συναντηθεί με αξιωματούχους της ΕΕ αύριο στις Βρυξέλλες με την εντολή από τους Βρετανούς βουλευτές να εργαστεί εκ νέου επί της συμφωνίας αποχώρησης που συνήφθη με την ΕΕ τον Νοέμβριο, οι δηλώσεις του Τουσκ και του Βαράντκαρ απηχούν τα σχόλια άλλων Ευρωπαίων ηγετών που αποκλείουν τις αλλαγές στο κείμενο, περιλαμβανομένου και του «διχτυού ασφαλείας» στα ιρλανδικά σύνορα, του λεγόμενου “backstop”.

«Ελπίζω ότι αύριο θα ακούσουμε από την πρωθυπουργό Μέι μια ρεαλιστική πρόταση για το πώς να τερματιστεί το αδιέξοδο», δήλωσε ο Τουσκ. «Πιστεύω πραγματικά ότι είναι δυνατή μια κοινή λύση».

Ο Τουσκ δήλωσε, ωστόσο, ότι η ΕΕ πρέπει εντείνει τον σχεδιασμό της για την αποχώρηση της Βρετανίας στις 29 Μαρτίου χωρίς μια νομική συμφωνία: «Μια αίσθηση ευθύνης μάς υποδεικνύει να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο φιάσκο», δήλωσε.

«Ξεχωριστή θέση στην κόλαση»

Υιοθετώντας έναν μαχητικό τόνο, ο Τουσκ πρόσθεσε ότι σε αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς να προσφέρουν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το πώς να τερματιστούν με ασφάλεια τα 46 χρόνια συμμετοχής στην ΕΕ τους αξίζει «μια ξεχωριστή θέση στην κόλαση».

«Αναρωτιόμουν πώς μοιάζει αυτό το ξεχωριστό μέρος στην κόλαση, που προορίζεται για αυτούς που προώθησαν το Brexit χωρίς ίχνος σχεδίου για το πώς να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια», δήλωσε ο Τουσκ.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, του οποίου το κόμμα UKIP τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, έσπευσε να απαντήσει μέσω Twitter: «Ύστερα από το Brexit θα είμαστε ελεύθεροι από μη εκλεγμένους, αλαζονικούς νταήδες σαν εσένα και θα διοικούμε τη δική μας χώρα. Πιο πολύ σαν παράδεισος μου ακούγεται».

Ο Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, ήταν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχος που ενθάρρυναν τους Βρετανούς να προσπαθήσουν να αντιστρέψουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit, ωστόσο σήμερα εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος.

«Γνωρίζω ότι ακόμα ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων… εύχονται να αντιστραφεί αυτή η απόφαση. Ήμουν ανέκαθεν μαζί μας, ολόψυχα. Αλλά τα γεγονότα είναι ολοφάνερα», είπε ο Τουσκ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «στάση υπέρ του Brexit» της Μέι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν σημαίνει ότι «σήμερα δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη και καμία ουσιαστική ηγεσία για την παραμονή».

Ο Βαράντκαρ, που πραγματοποίησε επίσκεψη στις Βρυξέλλες μία ημέρα πριν τη Μέι καθώς το Δουβλίνο προσπαθεί να προστατεύσει τα συμφέροντά του στην ΕΕ, δήλωσε ότι η συμφωνία για το Brexit που επιτεύχθηκε πέρυσι ήταν «η καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Το Δουβλίνο, επέμεινε ο Βαράντκαρ, δεν θα εγκαταλείψει ένα backstop χωρίς ημερομηνία λήξης που θα υποχρεώνει τη Βρετανία να τηρεί πολλούς από τους κανόνες της ΕΕ έως ότου να μπορέσει να βρεθεί ένας καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί η ροή προϊόντων χωρίς ελέγχους στα νέα χερσαία σύνορα ΕΕ-ΗΒ στην ιρλανδική νήσο.

«Αναμένουμε ότι ποτέ δεν θα χρησιμοποιηθεί το backstop», δήλωσε ο Βαράντκαρ. Πρόσθεσε, ωστόσο: «Η αστάθεια στα πολιτικά πράγματα στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει για ποιον λόγο ακριβώς χρειαζόμαστε μια νομική εγγύηση».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

#TAGS MM