Κόσμος

Brexit: Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επί σχεδίου συμφωνίας για σχέσεις τους μετά το Brexit.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η συμφωνία υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης» για το Brexit θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα συνοδεύσει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και θα «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ αλλά πολιτική για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο », έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ η Τερέζα Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας σε δήλωση προς το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η κ. Μέι έκανε χθες μία επίσκεψη – αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πάντως σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Πολιτικός στόχος του Τραμπ η αποσύνδεση της ευρωπαϊκής άμυνας από την υποστήριξη των ΗΠΑ
Η αποσύνδεση δεν σημαίνει ότι η Ευρώπη μένει ανυπεράσπιστη, αλλά ότι ευρωπαϊκή και αμερικανική ασφάλεια δεν θεωρούνται αλληλένδετες - Τέλος του ολοκληρωμένου συστήματος αποτροπής που βρισκόταν σε ισχύ τα τελευταία 80 χρόνια
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ
Reuters: Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην αποκτήσει πυρηνικά – Οι όροι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ
Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει αποδεχθεί στο προσχέδιο τη μείωση του αποθέματος «υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου» μέσα στο Ιράν και ο μηχανισμός εφαρμογής του μέτρου αυτού θα συζητηθεί μέσα στις επόμενες 60 ημέρες
FILE PHOTO: A woman walks past an anti-U.S. mural on a street in Tehran, Iran, June 1, 2026. Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. ISRAEL OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN ISRAEL. NO ACCESS FOR ISRAELI MEDIA. NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA. DIGITAL: NO USE BBC PERSIAN. NO USE VOA PERSIAN. NO USE MANOTO. NO USE IRAN INTERNATIONAL. NO USE RADIO FARDA./File Photo 31