Κόσμος

Brexit: Σε καταρχήν συμφωνία κατέληξαν Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξαν επί σχεδίου συμφωνίας για σχέσεις τους μετά το Brexit.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η συμφωνία υπό την μορφή «πολιτικής διακήρυξης» για το Brexit θα επικυρωθεί κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό, το οποίο θα συνοδεύσει την συνθήκη αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου και θα «θέτει τις παραμέτρους μίας σύμπραξης φιλόδοξης , ευρείας, εις βάθος και ευέλικτης» στους τομείς του εμπορίου, της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και ασφάλειας, σύμφωνα με το 26σέλιδο κείμενο.

Πρόκειται για ένα κείμενο που δεν θα έχει νομική ισχύ αλλά πολιτική για τον προσδιορισμό του πλαισίου των νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά το Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019.

«Μόλις έστειλα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ ένα σχέδιο πολιτικής διακήρυξης για τις μελλοντικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο », έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ.

Το κείμενο αυτό «συμφωνήθηκε σε επίπεδο διαπραγματευτών» και έχει γίνει αποδεκτό επί της αρχής σε πολιτικό επίπεδο, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ηγετών», κατά την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 25ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Στο έγγραφο, το οποίο εστάλη στις χώρες μέλη, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών συμφώνησαν επίσης ότι η μεταβατική περίοδος μετά το Brexit μπορεί να παραταθεί μέχρι και για δύο χρόνια μετά το τέλος του 2020, την προβλεπόμενη αρχικά ημερομηνία από την συνθήκη αποχώρησης.

Κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να δίνει την οικονομική του συμβολή.

Η αγγλική λίρα ενισχύθηκε κατά 1% σήμερα απέναντι στο δολάριο μετά την ανακοίνωση της προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, ενώ η Τερέζα Μέι

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας σε δήλωση προς το βρετανικό κοινοβούλιο.

Η κ. Μέι έκανε χθες μία επίσκεψη – αστραπή στις Βρυξέλλες και ανακοίνωσε μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι θα επιστρέψει το Σάββατο στις Βρυξέλλες, την παραμονή της συνόδου κορυφής, για την ολοκλήρωση της τελικής συμφωνίας του διαζυγίου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ προειδοποίησε πάντως σήμερα ότι «μένει να διεξαχθούν πολλές συνομιλίες» για να επιτευχθεί μία μεγάλη τελική συμφωνία για το Brexit.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν απειλεί με ολική καταστροφή μετά τις νέες επιθέσεις των ΗΠΑ – Τραυματίες σε Ιορδανία και Μπαχρέιν από ιρανικά πλήγματα
Το Ιράν κατηγορεί τις ΗΠΑ για νέα πλήγματα σε φορτηγό πλοίο που μετέφερε προϊόντα πρώτης ανάγκης – Πάνω από 20 πυραύλους αναχαίτισε η Ιορδανία
Φωτιές και ζημιές από θραύσματα πυραύλων στο Μπαχρέιν
Νεκροί 3 Ινδοί ναυτικοί του δεξαμενόπλοιου που δέχθηκε επίθεση από τις ΗΠΑ γιατί επιχείρησε να «σπάσει» τον ναυτικό αποκλεισμό
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει πως χτύπησαν το μηχανοστάσιο του υπό σημαία Παλάου δεξαμενόπλοιου Settebello με πυρομαχικά ακριβείας - Δείτε βίντεο από την επίθεση
δεξαμενόπλοιο
Ο Έλον Μασκ προκαλεί μετά τις κατηγορίες για τα επεισόδια στο Μπέλφαστ: «Φταίνε οι δολοφόνοι μετανάστες που αποκεφαλίζουν ανθρώπους»
Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε τον μεγιστάνα πως υποκινεί την βία κατά μεταναστών, με φόντο την απόπειρα αποκεφαλισμού του άνδρα από τον Σουδανό
Έλον Μασκ
Το Μπέλφαστ «φλέγεται» για δεύτερη ημέρα μετά την επίθεση του Σουδανού – Εγκαταλείπουν τα σπίτια τους οι κάτοικοι
Νέα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας για την απόπειρα αποκεφαλισμού του Σουδανού - Παραμένει σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας - Έρευνες από τις αρχές για λογαριασμούς στα social media που υποκινούν βία
REUTERS
6