Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Brexit: Σοβαρό “πλήγμα” για την Τερέζα Μέι!

Brexit Τερέζα Μέι
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Το Brexit μοιάζει πια ικανό να “κάψει” την πολιτική καριέρα της Τερέζα Μέι! Απόφαση – μαχαιριά της Βουλής των Κοινοτήτων για την βρετανίδα πρωθυπουργό!

Ένα αποτέλεσμα που συνιστά σοβαρότατη πολιτική ήττα για την Τερέζα Μέι σχετικά με το Brexit. Μια εξέλιξη που τής αποδυναμώνει (κι άλλο) την πολιτική της φιγούρα. Που την κάνει να δείχνει (ακόμα πιο) ευάλωτη. Η Βουλή των Κοινοτήτων στο Λονδίνο πέρασε τροπολογία που περιορίζει τις εξουσίες της κυβέρνησης στη διαδικασία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Δένει” τα χέρια της Τερέζα Μέι για το Brexit!

Η τροπολογία πέρασε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305. Και ορίζει ότι η Βουλή θα έχει την τελική ψήφο για το Brexit! Ουσιαστικά δηλαδή δίνει στο κοινοβούλιο δικαίωμα βέτο στους όρους για έξοδο από την ΕΕ.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η κυβέρνησή της, έχουν προειδοποιήσει ότι τυχόν κοινοβουλευτικό βέτο θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για ομαλή αποχώρηση από την ενωμένη Ευρώπη.

Η Τερέζα Μέι είχε παλαιότερα υποσχεθεί στους βουλευτές πως θα έχουν «ψήφο με νόημα» για το Brexit. Εγγύηση που ωστόσο δεν κρίθηκε επαρκής.

Η τροπολογία στηρίχθηκε μάλιστα από «αντάρτες» Συντηρητικούς βουλευτές. Καθώς η ύστατη προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου να καταλαγιάσει τις ανησυχίες τους δεν απέφερε καρπούς.

Η τροπολογία θα ενταχθεί στο Νομοσχέδιο για Αποχώρηση από την ΕΕ, που είναι το κύριο βρετανικό νομοθέτημα για την υλοποίηση του Brexit. Και το οποίο βάζει τέλος στην κυριαρχία του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Βρετανία είναι προγραμματισμένο να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου του 2019. Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις