weather-icon °C AΘΗΝΑ

Brexit: Στα… ευρωπαϊκά σχοινιά η Μέι! Την άκουσαν και… έξω απ’ την πόρτα!

Brexit: Στα… ευρωπαϊκά σχοινιά η Μέι! Την άκουσαν και… έξω απ’ την πόρτα!
Φωτογραφία: Reuters

Η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, επισήμανε στους 27 ηγέτες ότι είναι πρόθυμη να δεχθεί μια μεγαλύτερη παράταση του Brexit, με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε θέση να την συντομεύσει.

Κοινώς, παράταση να ‘ναι κι ό, τι να ‘ναι!

Τα παραπάνω δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, περιγράφοντας την παρουσία της Μέι στη Σύνοδο Κορυφής ως «πιο στιβαρή από το συνηθισμένο».

Η Μέι μίλησε στους 27 ηγέτες κρατών μελών για περίπου μία ώρα πριν αποχωρήσει από την αίθουσα για να τους αφήσει να αποφασίσουν για το διάστημα μιας παράτασης του Brexit και για τους όρους που ενδεχομένως θα συνοδεύουν μια δεύτερη αναβολή του.

Αυτό φυσικά σημαίνει πως ένα ολονύχτιο θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες, με την Μέι να περιμένει εναγωνίως τις αποφάσεις που θα παρθούν… ερήμην της.

Με απλά λόγια, η Μέι μία νέα παράταση της εξόδου της χώρας έως τις 30 Ιουνίου, με τη δυνατότητα να αποχωρήσει νωρίτερα, εφόσον η Συμφωνία Αποχώρησης πάρει το πράσινο φως από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κάτι που βέβαια έχει αποδειχτεί παραδοσιακά δύσκολο για την ίδια…

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πάντως, τόνισαν ότι η ομιλία της Μέι εξακολουθούσε να είχε ελλείψεις επί συγκεκριμένων λεπτομερειών, αναφέροντας ότι «οι ηγέτες είχαν πολλές ερωτήσεις».

Τα… καρφιά της Μέι όταν έφτασε

“Ο σκοπός αυτής της Συνόδου είναι να συμφωνήσουμε σε μια παράταση, για να μας δοθεί επιπλέον χρόνος να εγκριθεί η Συμφωνία, που θα μας επιτρέψει να αποχωρήσουμε με ομαλό και συντεταγμένο τρόπο” είπε φτάνοντας η Μέι, σημειώνοντας πως, αν και το αίτημά της είναι για παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου, “το σημαντικό είναι η όποια παράταση να μας δίνει το δικαίωμα να φύγουμε, μόλις επικυρωθεί η Συμφωνία Αποχώρησης και μέχρι τις 22 Μαΐου”.

Ξέρω πως πολλοί από τους ηγέτες θα είναι ενοχλημένοι που γίνεται αυτή η Σύνοδος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο θα έπρεπε να έχει ήδη φύγει από την ΕΕ” συμπλήρωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι το Κοινοβούλιο της χώρας της δεν μπόρεσε να επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης…

Η Γαλλία… θέλει Brexit και χωρίς συμφωνία!

Μια αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία ίσως να είναι προτιμότερη από τη διατάραξη της λειτουργίας της Ένωσης από τους Βρετανούς αν παραμείνουν μέλος του μπλοκ ενάντια στη θέλησή τους.

Αυτό δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Δεν είναι τα πάντα προτιμότερα από μια μη-συμφωνία. Μια κατάσταση μη-συμφωνίας είναι μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.

Παράλληλα τόνισε ότι κατά την άποψη της Γαλλίας, η τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων δεν περιλαμβάνει ικανοποιητικές εγγυήσεις ενάντια σε πιθανές παρεμποδίσεις της λειτουργίας του μπλοκ ώστε να δικαιολογηθεί μια μεγαλύτερη παράταση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Μακρόν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι «τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σε ό,τι αφορά την μεγάλη παράταση για το Brexit, δηλώνοντας ότι προσέρχεται στη συνεδρίαση με τρεις «αρχές»:

Η πρώτη αφορά το ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο όπως είπε δεν πρέπει να υπονομευθεί. Η δεύτερη είναι ο σεβασμός στη δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού να φύγει από την ΕΕ και η τρίτη είναι η ανάγκη να υπάρξει σαφήνεια από την πλευρά του Ην. Βασιλείου. «Έχει δοθεί πολύς χρόνος. Τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Συνάντηση την Τετάρτη του DUP και ευρωσκεπτικιστών βουλευτών των Τόρις με τον Μισέλ Μπαρνιέ

Παράλληλα, ανακοίνωση εξέδωσε η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας, ‘Αρλιν Φόστερ, στην οποία αναφέρεται ότι αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, συνοδευόμενη από την ευρωβουλευτή του κόμματος, Νταϊάν Ντόντς και από τους βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και ευρωσκεπτικιστές, Ίαν Ντάνκαν Σμιθ και Όουεν Πάτερσον.

Στην ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε ενόσω η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμένει τις αποφάσεις των 27 ηγετών της ΕΕ για την παράταση στο Brexit, επαναλαμβάνει την αντίθεσή της στην πολιτική που ασκεί η πρωθυπουργός σε ότι αφορά την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ.

«Παρά το ότι η πρωθυπουργός δέχθηκε προειδοποιήσεις για την αντίθεση στην συμφωνία της για την αποχώρηση, κινήθηκε αργά και προσπάθησε να αναγκάσει τους ανθρώπους σε ένα αδιέξοδο όπου η μόνη επιλογή είναι η στήριξη της συμφωνίας της. Είναι μία αδύναμη προσέγγιση που υπονομεύει τη δύναμη αυτού του μεγάλου έθνους, αλλά είναι επίσης ανόητη γιατί εγκλωβίζει το Η.Β. και δεσμεύει τις μελλοντικές γενιές με μία κακή συμφωνία. Οι δημοκρατικές αρχές μας καταστράφηκαν. Είναι εξοργιστικό ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα για αποχώρηση από την ΕΕ είμαστε αντιμέτωπη με την πιθανότητα ευρωεκλογών στο Η.Β.» αναφέρει.

#TAGS MM