Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Brexit: Συσπείρωση στο σχέδιο της ζήτησε από τους Συντηρητικούς η Μέι

Brexit: Συσπείρωση στο σχέδιο της ζήτησε από τους Συντηρητικούς η Μέι
ΦΩΤΟ ΕΡΑ

Η Τερέζα Μέι, ζήτησε σήμερα από το κόμμα της να την στηρίξει και να συσπειρωθεί γύρω από το σχέδιό της για το Brexit, ενώ έκανε άνοιγμα στους επικριτές της λέγοντας πως η επιθυμία τους για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου βρίσκεται στο κέντρο των δικών της προτάσεων για το Brexit.

«Το μήνυμά μου στο κόμμα μου είναι ας είμαστε ενωμένοι και ας εξασφαλίσουμε την καλύτερη συμφωνία για τη Βρετανία», δήλωσε η Μέι στο BBC και τόνισε πως «στο κέντρο του σχεδίου Τσέκερς είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και εμπόριο χωρίς τριβές. Το Τσέκερς είναι αυτή τη στιγμή το μοναδικό σχέδιο στο τραπέζι που ανταποκρίνεται στην ψήφο υπέρ του Brexit και επίσης ανταποκρίνεται στις επιθυμίες του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας”.

Οι αντιδράσεις πάντως από το Συντηρητικό Κόμμα συνεχίζονται με τον Μπόρις Τζόνσον, που παραιτήθηκε μετά τη συμφωνία του Τσέκερς, χαρακτήρισε τα σχέδιά της Τερέζα Μέι «ανισόρροπα» και κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι δεν πιστεύει στο Brexit.

Ο Τζόνσον και ο πρώην υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ όπως εκείνη του Καναδά, όμως η Μέι θεωρεί πως κάτι τέτοιο θα χωρίσει τη Βόρεια Ιρλανδία από την ηπειρωτική Βρετανία με αποτέλεσμα η βρετανική επαρχία να υπακούει σε διαφορετικούς κανόνες όσον αφορά τους δασμούς.

«Αντίθετα με την πρωθυπουργό, εγώ πάλεψα γι΄αυτό, το πιστεύω, νομίζω ότι είναι το σωστό για τη χώρα μας και νομίζω πως αυτό που συμβαίνει τώρα δεν είναι αυτό που υποσχεθήκαμε το 2016», είπε στην εφημερίδα Sunday Times ο Τζόνσον, που θεωρείται από τα γραφεία στοιχημάτων ο επικρατέστερος υποψήφιος για να διαδεχθεί τη Μέι.

Ο Ντέιβις που, όπως και ο Τζόνσον, παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Τσέκερς, είπε πως το σχέδιό της «απλώς είναι λάθος», αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι είναι 80-90% πιθανό η κυβέρνηση να επιτύχει μια συμφωνία εξόδου με την ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις