Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Brexit: Τελεσίγραφο της ΕΕ στον Τζόνσον!

Brexit

Συνεχίζονται οι συνομιλίες με την ΕΕ λέει εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον, με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit να είναι ραγδαίες.

Περαιτέρω «τεχνικές συνομιλίες» με τις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά τις νέες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για μία συμφωνία για το Brexit, πραγματοποιεί ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, για ευρωπαϊκά θέματα, Ντέιβιντ Φροστ.

Οι εξελίξεις με το Brexit

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να συνεχιστούν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. «Νομίζω είναι σαφές ότι όλες οι πλευρές θέλουν μία συμφωνία.

Αυτό που κάναμε ήταν να θέσουμε δίκαιες και λογικές προτάσεις για να διαπραγματευτούμε μία νέα συμφωνία. Η (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή, με την οποία προφανώς θα διαπραγματευτούμε, καλωσόρισε την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε πρόοδο προς τη συμφωνία» είπε, και πρόσθεσε: «είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε οποιαδήποτε στιγμή, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου».

Η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση έγινε μετά από δηλώσεις του Ιρλανδού αναπληρωτή πρωθυπουργού, Σάιμον Κόβενι, ότι πολλοί ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζουν τις τελωνειακές προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, επειδή δεν είναι αρκετά κατανοητό ότι θα διασφαλιστεί το εμπόριο χωρίς ελέγχους στο νησί της Ιρλανδίας.

Χαρακτήρισε ωστόσο τις προτάσεις ως «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» που όμως ενέχουν προβλήματα και θα πρέπει να αναλυθούν περαιτέρω.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Times, η ΕΕ έδωσε προθεσμία μίας εβδομάδας στη Βρετανία, προκειμένου να προχωρήσει σε αλλαγές στα σημεία των προτάσεών της που θεωρεί κρίσιμα για τις εγγυήσεις προς την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, διαφορετικά δεν θα υπάρξουν επίσημες διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στις 17 Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις