Κόσμος

Brexit: Τις εκλογές στη Βρετανία θα περιμένει η Ε.Ε. για τη νέα αναβολή

Μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στον Μπόρις Τζόνσον για τη νέα παράταση στο Brexit. Ζητά να αποφασίσουν πρώτα οι Βρετανοί βουλευτές για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Δευτέρα ή Τρίτη θα αποφασιστεί πόσο θα παραταθεί ακόμα το… βρετανικό δράμα. Πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου θέλει ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Καθυστερήσεις εσύ; Καθυστερήσεις κι εμείς είναι το… μήνυμα που στέλνει η Ε.Ε. στη Βρετανία. Η απόφαση για τη νέα παράταση του Brexit θα ληφθεί αφού πρώτα οι Βρετανοί βουλευτές ψηφίσουν και αποφασίσουν επί της πρότασης του Μπόρις Τζόνσον να γίνουν εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της δίωρης συνάντησης των πρέσβεων των κρατών μελών της Ε.Ε. που συνεδρίασαν σήμερα (25.10.2019) στις Βρυξέλλες. Αποφασίστηκε πως… δεν μπορούν να αποφασίσουν.

Και γι’ αυτό η απόφαση για το πόση διάρκεια θα έχει η νέα παράταση που θα δοθεί στη Βρετανία για το Brexit, θα ληφθεί αφού η βρετανική Βουλή καταλήξει στο πότε θα γίνουν εκλογές! Δηλαδή, στις αρχές της επόμενης εβδομάδες, λίγα 24ωρα πριν από την 31η Οκτωβρίου, όταν και είναι προγραμματισμένο το Brexit.

Click4more: Μπόρις Τζόνσον: Θέλω εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου!

Επί της ουσίας, η Ε.Ε. πετάει ξανά το “μπαλάκι” του Brexit στον Μπόρις Τζόνσον. Και διαμηνύει πως πρέπει πρώτα η Βρετανία να αποφασίσει… τι θέλει, ώστε να συζητηθεί εκ των υστέρων πόση θα είναι η νέα παράταση για την έξοδο της χώρας από την Ένωση.

Αν και χαρακτήρισε “έξοχη” τη συζήτηση που είχαν οι 27 μόνιμοι πρεσβευτές των κρατών μελών της Ε.Ε., ο επικεφαλής διαπραγματευτής για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως οι συζητήσεις δεν κατέληξαν σε μια ξεκάθαρη απόφαση. “Καμία απόφαση” είπε.

Ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι η απόφαση για την παράταση στο Brexit θα ληφθεί, πιθανότατα, τη Δευτέρα ή την Τρίτη, μόλις 48 ώρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία της 31η Οκτωβρίου. Σημείωσε δε ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει καμία πρόθεση να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι 27 πρεσβευτές συμφώνησαν ότι χρειάζεται μια παράταση στο Brexit. “Υπήρξε συμφωνία πως απαιτείται μια παράταση. Όλοι συμφώνησαν να καταλήξουν σε ομόφωνη, συναινετική απόφαση των 27. Η δουλειά θα συνεχιστεί το Σαββατοκύριακο“, τόνισε. Διπλωματική πηγή πρόσθεσε ότι οι 27 πρεσβευτές αναμένεται να συναντηθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόκειται να καταθέσει την προσεχή Δευτέρα (28.12.2019) την πρότασή του για πρόωρες εκλογές. Και ανάλογα με το τι θα ψηφίσει η Βουλή των Κοινοτήτων, θα υπάρχουν και οι εξελίξεις στο θέμα της παράτασης.

Υπενθυμίζεται πως πολλές χώρες (η Γερμανία ανάμεσά τους) θέλουν παράταση τριών μηνών για το Brexit, έως τις 31 Ιανουαρίου δηλαδή, κάτι με το οποίο διαφωνεί η Γαλλία, που έχει ζητήσει η παράταση να είναι ολιγοήμερη.

Με πληροφορίες από Guardian

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ισραήλ: Ο Άιζενκοτ ζητά εντολή σχηματισμού κυβέρνησης – «Σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις
Οι πολιτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο μπλοκ καλύπτουν ένα ευρύ ιδεολογικό φάσμα, από την Αριστερά έως την εθνικιστική Δεξιά, γεγονός που καθιστά τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα σύνθετες
Ισραήλ
Μερτς: Οι μουσουλμάνοι που δεν αναγνωρίζουν την ευθύνη μας για το Ολοκαύτωμα να φύγουν από τη Γερμανία
Ο Μερτς επανέλαβε δήλωση του Ρίχαρντ φον Βάιτσεκερ το 1985 ότι «οι νέοι δεν φέρουν ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε, φέρουν όμως ευθύνη για το πώς αυτά θα αποτυπωθούν στην Ιστορία»
Ο Γερμανός καγκελάριος, Friedrich Merz
Πρόκληση Φιντάν από τα Κατεχόμενα: Μόνη λύση δύο κράτη στο νησί – Παράνομη η επίσκεψη λέει η Λευκωσία
«Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία ακόμη πρόκληση, που προστίθεται στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία»
Χακάν Φιντάν
Telegraph: Η «μυστική» επιστολή του Χαμενεΐ στον Πούτιν που ζητά από τη Μόσχα προηγμένα συστήματα αεράμυνας στην Τεχεράνη
Ο Ιρανός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας εξήγησε ότι το έργο στοχεύει να βοηθήσει την Τεχεράνη «να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις φυσικού αερίου, διευκολύνοντας παράλληλα την πώληση ρωσικού φυσικού αερίου σε γειτονικές χώρες»
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντά τον επικεφαλής του ιρανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μοχσέν Ρεζάι στη Μόσχα