Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Brexit: “Το μεγαλύτερο λάθος των Βρετανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”!

Brexit: “Το μεγαλύτερο λάθος των Βρετανών από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”!
Reuters

Το Brexit είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει διαπράξει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτό δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέρκοου.

Ο Μπέρκοου διαδραμάτισε ρόλο – κλειδί σε πολλά από τα γεγονότα που ακολούθησαν το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit.

Συχνά κοντραρίστηκε με την κυβέρνηση των Συντηρητικών – του κόμματος από το οποίο προέρχεται και ο ίδιος – τόσο της Τερέζας Μέι όσο και του Μπόρις Τζόνσον στο κοινοβούλιο.

“Πιστεύω ότι το Brexit είναι το μεγαλύτερο λάθος στην εξωτερική πολιτική μετά τη μεταπολεμική περίοδο”, είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών.

Ο Μπέρκοου εξέφρασε τον σεβασμό του για τον πρωθυπουργό Τζόνσον, όμως επέμεινε στην άποψή του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ήταν σε καλύτερη θέση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Brexit: Ο μίστερ “order” για… Φέντερερ και Τσιτσιπά

Ο Τζον Μπέρκοου – ή μίστερ “order” επειδή καλείτο να επαναφέρει στην τάξη τα μέλη της βρετανικής Βουλής στις ζωηρές συνεδριάσεις για το Brexit – είπε χαρακτηριστικά ότι “δεν ήταν δουλειά μου να προστατεύω την κυβέρνηση από την πραγματικότητα των αριθμητικών ισορροπιών στη Βουλή”.

Σημείωσε επίσης ότι το σώμα είναι διαιρεμένο στο Brexit διότι αντανακλά μια διαιρεμένη χώρα επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Υπενθύμισε ότι η όλη συζήτηση μέχρι στιγμής αφορά μόνο την πρώτη φάση του Brexit και όχι τη μελλοντική σχέση με την Ε.Ε., προβλέποντας ότι το Brexit θα απασχολεί τη χώρα “σίγουρα για πέντε χρόνια ακόμα, πιθανότατα για δέκα χρόνια, αρκετά πιθανά και για 15 χρόνια ακόμα”.

Επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή του ότι η απόπειρα του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τις εργασίες του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες αποτελούσε “συνταγματική εκτροπή”.

Αναφέρθηκε δε πολλές φορές στην “εμμονή” του με το τένις, χαρακτηρίζοντας “ήρωά του” τον Ρότζερ Φέντερερ και μνημονεύοντας τον Στέφανο Τσιτσιπά, πληροφορούμενος την παρουσία Ελλήνων ανταποκριτών στο κοινό.

Σε ερώτηση του ΣΚΑΙ για το κατά πόσο αισθάνεται “πολιτική διασημότητα”, απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι ο ίδιος δε θεωρεί εαυτόν σημαντικό, σε αντίθεση με το αξίωμα του προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων.

πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και ΣΚΑΙ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις