Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Brexit – Βρυξέλλες : Εντός – εκτός και επί τα αυτά!

Brexit – Βρυξέλλες : Εντός – εκτός και επί τα αυτά!
φωτογραφία: αρχείο Reuters

Συνεχίζονται το Σάββατο (9.3.2019) στις Βρυξέλλες οι “τεχνικές συνομιλίες” για τους όρους του Brexit.

Στις συζητήσεις περί Brexit, οι εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης προσπαθούν να αποσπάσουν κάποιες ύστατες υποχωρήσεις, 72 ώρες πριν από μία σειρά κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων, όπου οι βουλευτές θα αποφασίσουν εάν θα επικυρώσουν ή θα αναβάλουν το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) εκπρόσωπος της κυβέρνησης της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι. Ωστόσο, ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε ότι “δεν υπάρχουν πολιτικές συνομιλίες” σε αυτό το στάδιο.

Το Λονδίνο επιχειρεί να αποσπάσει από τις Βρυξέλλες μία τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου ώστε να την καταστήσει περισσότερο αποδεκτή στα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, τα οποία απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιανουάριο το κείμενο της συμφωνίας που είχε συνυπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τερέζα Μέι.

Brexit στη Βουλή των Κοινοτήτων

Νέα ψηφοφορία θα διεξαχθεί την Τρίτη (12.3.2019) στην Βουλή. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες την Τετάρτη (13.3.2019) και την Πέμπτη (14.3.2019) για να αποφασιστεί μία βρετανική αποχώρηση άνευ συμφωνίας ή η αναβολή του Brexit, που θεωρητικά είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

Το backstop παραμένει το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ενωση ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

Μέσα, έξω, σημειωτόν…

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι οι διαπραγματευτικές του ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά τις προσεχείς ημέρες για να διασφαλιστεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ μετά συμφωνίας.

Ο Μπαρνιέ τόνισε ακόμα ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας που προβλέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Τέλος, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρότεινε μόνον η Βόρεια Ιρλανδία να περιληφθεί στην ρύθμιση του backstop, πράγμα που αμέσως απέρριψε το Λονδίνο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις