Κόσμος

Bundesbank: Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά είναι σημαντικό να μην τροποποιηθεί ο σχεδιασμός του, δήλωσε ο πρόεδρος της Bundesbank Γιενς Βάιντμαν σε συνέντευξή του που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Αναφορικά με το πρόγραμμα, υπάρχουν δυνατότητες προσαρμογής. Αλλά από τη δική μου άποψη, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τη σύνθεσή του», δήλωσε ο Βάιντμαν στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.

Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή αγοράζει ομόλογα ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε χώρας στο μετοχικό κεφάλαιο της κεντρικής τράπεζας. Ως εκ τούτου, η Γερμανία είναι επί του παρόντος ο μεγαλύτερος δικαιούχος του προγράμματος αγοράς ομολόγων, αλλά οι αλλαγές θα μπορούσαν δυνητικά να επιτρέψουν σε άλλες χώρες να επωφεληθούν.

Ο Βάιντμαν δήλωσε ότι μια αύξηση στις αγορές ομολόγων από χώρες με ιδιαίτερα υψηλό χρέος ή κακή αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας θα αποστασιοποιήσει περαιτέρω την ΕΚΤ από τη βασική της αποστολή.

«Εάν δώσουμε σε μεμονωμένες χώρες ειδικούς όρους ή επικεντρωθούμε ολοένα και περισσότερο σε υπερχρεωμένες χώρες, τότε θα θολώσουμε τα όρια κάπως περισσότερο μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να τεθεί υπό αμφισβήτηση η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, η οποία, ωστόσο, είναι η βάση για μια νομισματική πολιτική προσανατολισμένη στη σταθερότητα», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει εν τέλει την πίεση να διατηρηθούν τα επιτόκια σε χαμηλότερο επίπεδο για μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είναι απαραίτητο αναφορικά με τις τιμές, εάν οι υπερχρεωμένες χώρες δεν μπορούν να αντέξουν μια αύξηση των επιτοκίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS