Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

“Connect, BTS”! Ένα παγκόσμιο πρότζεκτ τέχνης από τους επαναστάτες της pop

“Connect, BTS”! Ένα παγκόσμιο πρότζεκτ τέχνης από τους επαναστάτες της pop

Τα επτά χρόνια που έχουν περάσει από την πρώτη εμφάνιση των superstar της Κ-pop, οι BTS κατόρθωσαν να καταρρίψουν πολλά εμπόδια – τέτοιου είδους, τα οποία στο παρελθόν δεν θα επέτρεπαν σε μία μπάντα που τραγουδά στα νοτιοκορεατικά να γίνει το μεγαλύτερο ποπ γκρουπ του κόσμου.

Η κατάρριψη των εμποδίων από τους BTS είναι ένα μάθημα του πόσο πλούσια μπορεί να γίνει η ζωή, όταν σταματά κάποιος να επικεντρώνεται στις διαφορές με τους άλλους, είτε είναι γλώσσα, ή φύλο, φυλή και ανοίγει τον εαυτό του για να διδαχθεί από τις εμπειρίες τους.

Το να είσαι μέλος των BTS ARMY, της στρατιάς θαυμαστριών και θαυμαστών του γκρουπ είναι να πηγαίνεις ένα ταξίδι αφαιρώντας τα δικά σου εμπόδια και η μπάντα θα σε ανταμείψει όταν το κάνεις αυτό, παρουσιάζοντας νέους κόσμους και ιδέες για να εξερευνήσεις και να εξελιχθείς, αναφέρει το NME.

Το ίδιο το επταμελές συγκρότημα αγοριών από τη Νότια Κορέα είναι ταξιδιώτες της περιπέτειας και μελετητές της Γης με ανοιχτά διάπλατα μάτια και μοιράζονται τους καρπούς της μελέτης τους στα τραγούδια, τα μουσικά βίντεο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο τελευταίο τους άλμπουμ, το «Map of the Soul: Persona» του 2019, ενθάρρυναν τις θαυμάστριες και θαυμαστές να διαβάσουν τις θεωρίες ψυχολογίας του Καρλ Γιουνγκ και να εντρυφήσουν στην ελληνική μυθολογία. Στο παρελθόν το τραγούδι τους Magic Shop και το άλμπουμ του 2016 άλμπουμ Wings οδήγησαν τους BTS ARMY στον τεράστιο κόσμο της λογοτεχνίας.

Το συγκρότημα έχει μοιραστεί την αγάπη του για την τέχνη με τους θαυμαστές μέσω των social media με αναρτήσεις από εκθέσεις, στιγμιότυπα και με αναφορές σε καλλιτέχνες όπως οι Basquiat και Anish Kapoor σε βίντεο για το πρόσφατο τρέιλερ “Interlude: Shadow”.

Τώρα το “Connect, BTS” είναι παγκόσμιο πρότζεκτ τέχνης, στο οποίο συμμετέχουν 22 καλλιτέχνες από πέντε πόλεις, το οποίο εγκαινιάστηκε στο Λονδίνο στις 14 Ιανουαρίου και έχει στόχο να συνδέσει το πάθος της μπάντας της K -pop όχι μόνο με τις/τους ARMY αλλά και με τους λάτρεις της τέχνης σε όλο τον κόσμο που δεν γνωρίζουν το συγκρότημα. Είναι ένα ακόμη εμπόδιο που καταρρίπτεται.

Ικανότητα να μιλάνε σε άτομα διαφορετικού πολιτισμικού περιβάλλοντος

Η ικανότητα των BTS να μιλάνε ουσιαστικά σε άτομα διαφορετικού πολιτισμικού περιβάλλοντος, κοινωνικών τάξεων, εθνικοτήτων, φύλων και ταυτοτήτων εκφράζει τον μακρόπνοο στόχο της σύγχρονης τέχνης να ξεπερνά τα φανταστικά όρια, να διαπερνά, να δημιουργεί νέο εκφραστικό χώρο» αναφέρει ο επιμελητής του πρότζεκτ Daehyung Lee σε δήλωσή του.

Για τους καλλιτέχνες και τους άλλους συμμετέχοντες επιμελητές, ένα από τα οφέλη που ελπίζουν να προκύψουν από το “Connect, BTS” είναι η ανάκτηση της τέχνης από τον κόσμο των ακριβών γκαλερί. Για τον σκοπό αυτό, το πρώτο μέρος του πρότζεκτ, που εγκαινιάστηκε- το οποίο φέρει τον τίτλο “Catharsis” και είναι του Δανού καλλιτέχνη με έδρα τη Νέα Υόρκη Jakob Kudsk Steensen εκτίθεται στη Serpentine Gallery του Λονδίνου, αλλά μπορεί επίσης να αποτελέσει εμπειρία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον κόσμο της τέχνης, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη στην ικανότητα της να αλλάζει τον κόσμο, οπότε είναι πολύ μαγικό να τις δίνουμε νέα πνοή με τον τρόπο αυτό” δήλωσε στο NME ο επικεφαλής τεχνολογίας της γκαλερί Ben Vickers, στο NME ως ηχητικά σκουπίδια και βυθίζονται στην καρδιά του Catharsis.

Ο Βίκερς ήταν ήδη φαν των BTS προτού προκύψει η συνεργασία για το πρότζεκτ, εξήγησε ότι άρχισε να ακούει τα τραγούδια του συγκροτήματος όταν έμαθε ότι αξιοποιεί ιδέες του Γιουνγκ.

“Η ιδέα ότι μπορείς να “επιστρατεύσεις” εκατομμύρια ανθρώπους για να σκεφτούν για τη ψυχική υγεία είναι κάτι που η τέχνη προσπαθεί να κάνει εδώ και πολύ καιρό” ανέφερε. “Θέλει να έχει αυτόν τον κοινωνικό αντίκτυπο, οπότε το πρότζεκτ δημιουργεί υπέροχες δυνατότητες” πρόσθεσε.

Το “Catharsis” βυθίζει τους θεατές σε μια ψηφιακή προσομοίωση ενός δάσους με δέντρα με κόκκινα ξύλα σε συνδυασμό με δάση της Βόρειας Αμερικής. “Ένας φανταστικός κόσμος που μοιάζει πραγματικός” σύμφωνα με τον καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας ένα ενιαίο πλάνο ο Steensen επισημαίνει την ομορφιά της άθικτης φύσης και χρησιμεύει ως προειδοποίηση για το τι θα μπορούσε να χαθεί.

Πολλά τα μηνύματα

Σε ένα βίντεο που προβάλλεται στη γκαλερί ο Jin των BTS αναρωτιέται: «Ήσαστε σε θέση να βρείτε την καθαρή, αναλλοίωτη ομορφιά μέσα στον εαυτό σας;» κάνοντας αναφορά στο μήνυμα «Love Yourself» (Αγαπήστε τον Εαυτό Σας) του συγκροτήματος.

Ο καλλιτέχνης από την Αργεντινή, Tomás Saraceno θα επιχειρήσει να επιλύσει τον “εφιάλτη” που έχουν γίνει για τον πλανήτη οι πτήσεις αεροσκαφών κάνοντας μία πτήση πάνω από τη Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη, στην πατρίδα του χωρίς τη βοήθεια ορυκτών καυσίμων, ηλιακών πάνελ, μπαταριών ή ήλιου. Επίσης, θα προσπαθήσει να πετάξει με ένα αυτοκινούμενο αερόστατο φτιαγμένο από πλαστικές σακούλες από το Λονδίνο έως τη Σεούλ με τη βοήθεια των θαυμαστών, θαυμαστριών των BTS.

“Αν συνδεθούμε με τους BTS ARMY που είναι 52 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, μπορούμε να δώσουμε στην αποστολή τον τίτλο K-pop” τόνισε ο καλλιτέχνης.

Στο Βερολίνο, 17 καλλιτέχνες θα πάρουν μέρος σε περφόρμανς υπό τον τίτλο “Rituals Of Care” στο Μουσείο Τέχνης Gropius Bau. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του Μουσείου, Στέφανι Ρόσενταλ τα θέματα που θα τους απασχολήσουν είναι “τί μπορούμε να μάθουμε από την τέχνη;” και “πώς να αντιμετωπίσουμε το παρελθόν;”.

“Μέσα από τη συνεργασία με τους BTS και τον Daehyung αντιληφθήκαμε ότι πιστεύουμε ότι η τέχνη έχει θεραπευτικές ιδιότητες” εξήγησε.

Στην πατρίδα των BTS, τη Νότια Κορέα, στη Σεούλ η καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο, Yiyun Kang θα παρουσιάσει το μοναδικό έργο που συνδέεται αποκλειστικά με το γκρουπ.

Το “Beyond The Scene” είναι ένας επανασχεδιασμός των σήμα κατατεθέν χορευτικών κινήσεων των BTS, όπως φαίνονται μέσω τεχνικών projection mapping (μορφή video τέχνης) και η καλλιτέχνης αξιοποίησε συζητήσεις με 20 θαυμαστές για να καταλάβει τη φιλοσοφία της μπάντας και γιατί εμπνέουν τέτοια “άνευ όρων στήριξη”.

“Θέλουμε να συνδεθούμε ξανά, να κάνουμε τον κόσμο βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς” ανέφερε.

Το project “Connect, BTS” παρουσιάζεται στο Λονδίνο , στη Serpentine Gallery, στο Βερολίνο (από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου), στο Μπουένος Άιρες (21 Ιανουαρίου – 22 Μαρτίου), στη Σεούλ (28 Ιανουαρίου – 20 Μαρτίου) και στη Νέα Υόρκη (4 Φεβρουαρίου – 27 Μαρτίου).

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις