Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

D-day για τη Βενεζουέλα: Φτάνει η ανθρωπιστική βοήθεια – Κλείνει τα σύνορα με Κολομβία ο Μαδούρο

Βενεζουέλα

Έφτασε η ίσως πιό καθοριστική ημέρα για τη Βενεζουέλα, μετά την κίνηση Γκουαϊδό να αυτοανακηρυχθεί Πρόεδρος της χώρας.

Τέσσερις στρατιώτες από τη Βενεζουέλα αυτομόλησαν σήμερα στην Κολομβία, διασχίζοντας δύο γέφυρες στα σύνορα, τα οποία έχουν κλείσει με εντολή του προέδρου Νικολάς Μαδούρο προκειμένου να αποτραπεί η εισαγωγή στη χώρα ανθρωπιστικής βοήθειας, ανακοίνωσαν οι κολομβιανές αρχές.

Τρία από αυτά τα μέλη της Εθνοφρουράς στη Βενεζουέλα ανέτρεψαν, με θωρακισμένο όχημα, έναν από τους φράχτες ασφαλείας της γέφυρας Σιμόν Μπολίβαρ που ενώνει τις δύο χώρες, στη συνοριακή πόλη Κούκουτα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κολομβιανής υπηρεσίας μετανάστευσης.

Μια γυναίκα, που βρισκόταν στο συνοριακό φυλάκιο, τραυματίστηκε κατά τη διέλευσή τους ενώ έ νας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε κηλίδες αίματος πάνω στον φράχτη. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προς τα ΜΜΕ, η υπηρεσία μετανάστευσης ανέφερε πως οι στρατιώτες αυτοί «λιποτάκτησαν από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο». Ο βαθμός αυτών των φρουρών δεν διευκρινίστηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, λιποτάκτησε και ένας λοχίας της Εθνοφρουράς ο οποίος διέσχισε μια άλλη γέφυρα που ενώνει τη Βενεζουέλα με την Κούκουτα, όπου βρίσκονται αποθηκευμένοι δεκάδες τόνοι τροφίμων και φαρμάκων που έχουν σταλεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι τρεις πρώτοι φρουροί πέρασαν στο έδαφος της Κολομβίας αφού εγκατέλειψαν το όχημα στην πλευρά της Βενεζουέλας, όπου ανασύρθηκε από άλλους στρατιωτικούς, πρόσθεσαν αστυνομικές πηγές υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η αντιπολίτευση και χώρες που υποστηρίζουν το καραβάνι βοήθειας κάλεσαν επανειλημμένα τον στρατό της Βενεζουέλας να αψηφήσει τις εντολές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να μην επιτρέψουν την είσοδο της βοήθειας στη χώρα.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι, καθώς στρατιώτες από τη Βενεζουέλα έκαναν χρήση δακρυγόνων προκειμένου να διαλύσουν διαδηλωτές σε μία γέφυρα στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση του Νίκολας Μαδούρο ανακοίνωνε πως έκλεισε συνοριακά περάσματα με την Κολομβία, ενώ περισσότερα στρατεύματα από τη Βενεζουέλα αναπτύσσονται στη συνοριακή γραμμή.

Την ανακοίνωση έκανε η αντιπρόεδρος της χώρας, Ντέλσι Ροντρίγκες, λέγοντας ότι οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τρεις γέφυρες που συνδέουν την Κολομβία με τη Βενεζουέλα, ενόψει της ανθρωπιστικής βοήθειας που επιδιώκει η αντιπολίτευση να παραδοθεί.

Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα, της οποίας ηγείται ο Χουάν Γκουαϊδό που έχει αυτοανακηρυχθεί προσωρινός πρόεδρος, καλεί τον στρατό να μην ακούσει τις εντολές του Μαδούρο, αλλά να πειθαρχήσει στο Σύνταγμα, αφήνοντας την βοήθεια να περάσει.

“Καλούμε τους πάντες να βγουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, για να δείξουν ειρηνικά στους στρατιώτες ότι πρέπει να αφήσουν την ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει. Ας ακούσουμε τώρα την κραυγή ενός ολόκληρου λαού που θέλει ζωή, μέλλον και ελευθερία”, έγραψε στο Twitter ο Γκουαϊδό.

Η αμερικανική βοήθεια έως τώρα έχει συγκεντρωθεί σε ειδικούς χώρους στη Ροραΐμα της Βραζιλίας, στην Κουκουτά της Κολομβίας και στο νησί της Καραϊβικής, Κουρασάο.

Υπενθυμίζεται πως ο Μαδούρο έχει χαρακτηρίσει την επιχείρηση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Βενεζουέλα ως απόπειρα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να «καταστρέψουν την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της χώρας».

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις