Σάββατο, 18 Μαΐ
17oC Αθήνα

Δανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο μισό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου – Έμειναν οι εξωτερικοί τοίχοι

Δανία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής στο μισό κτίριο του παλιού Χρηματιστηρίου – Έμειναν οι εξωτερικοί τοίχοι

Τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχει υποστεί το παλιό Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης στη Δανία μετά από φωτιά που ξέσπασε χθες Τρίτη (16.04.2024) και από το μισό κτίριο απομένουν να στέκονται μόνο οι εξωτερικοί του τοίχοι. 

Το παλιό Χρηματιστήριο της Δανίας χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, ενώ ο οβελίσκος του ύψους 54 μέτρων κατέρρευσε χθες το πρωί, σε μια σκηνή που θύμισε την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει το 2019 στην Παναγία των Παρισίων. Οι ζημιές από τη φωτιά είναι ανυπολόγιστες.

Χθες το απόγευμα η πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά έχει τεθεί υπό έλεγχο, όμως εστίες της εξακολουθούν να καίνε σε σημεία του κτιρίου στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη. Εξάλλου πολλές ζημιές προκλήθηκαν από το νερό που έριξαν οι πυροσβέστες.

«Σήμερα το πρωί συνεχίζουμε τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο κομμάτι (του κτιρίου) που έχει καεί, όπου μένουν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι», ανέφερε η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων. «Παράλληλα εργαζόμαστε με εργολάβους για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα των τοίχων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι πυροσβέστες ελέγχουν το κομμάτι του κτιρίου που δεν κάηκε.

«Στο κομμάτι που καταφέραμε να σώσουμε από τις φλόγες διαθέτουμε ακόμη ομάδες οι οποίες φροντίζουν να μην αναζωπυρωθεί η φωτιά. Αναμένουμε ότι οι προσπάθειες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς θα συνεχιστούν τις επόμενες 24 ώρες», τόνισε η υπηρεσία.

Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία κάτω από την οροφή, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι ερευνητές της αστυνομίας δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αποκτήσουν πρόσβαση στο κτίριο.

Το Χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης, που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1619 και του 1640, επί βασιλείας Χριστιανού Δ’, συγκαταλέγεται στα παλαιότερα κτίρια της πόλης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις