Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Δανία: Παραμένει στον «πάγο» το εμβόλιο της AstraZeneca

AstraZeneca

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα περιμένει προτού επαναλάβει τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, αν και αυτό έχει κριθεί «ασφαλές και αποτελεσματικό» από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας εξετάζουν ακόμα περιπτώσεις που παρουσίασαν αιματικούς θρόμβους. 

«Η απόφασή μας να αναστείλουμε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca έως τη 12η εβδομάδα (22-28 Μαρτίου) παραμένει σε ισχύ», ανέφερε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας (Sundhedsstyrelsen) Σόρεν Μπρόστρεμ, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ.

«Τις επόμενες ημέρες, η Sundhedsstyrelsen και η Υπηρεσία Φαρμάκων της Δανίας θα αξιολογήσουν την επίδραση της γνωμοδότησης του EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) σχετικά με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca για το πρόγραμμα εμβολιασμού της Δανίας», πρόσθεσε.

Click4more: Κορονοϊός: Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά μεγαλύτερη αμοιβαιότητα και ειλικρίνεια στις εξαγωγές εμβολίων

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε πλήρως τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, προτού ακολουθήσουν περίπου δεκαπέντε χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές.

Σύμφωνα με τις αρχές της Δανίας, που αναμένεται να απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σήμερα το απόγευμα, ακόμη κι αν επιβεβαιώνει τα πλεονεκτήματα του εμβολίου, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, «δεν αποκλείει μια σύνδεση ανάμεσα σε κάποιες γνωστές, σπάνιες αλλά σοβαρές περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Η Δανία εξετάζει αυτή τη στιγμή δέκα περιπτώσεις, εκ των οποίων ένας θάνατος, στις οποίες παρουσιάστηκαν αιματικοί θρόμβοι ή εμφανίστηκαν συμπτώματα αιματικών θρόμβων, μετά τον εμβολιασμό τουλάχιστον 140.000 ανθρώπων με μια δόση του εμβολίου του σουηδοβρετανικού φαρμακευτικού ομίλου.

Όλες οι σκανδιναβικές χώρες, εκτός από τη Φινλανδία, ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου λόγω ανησυχιών που συνδέονταν με αιματικούς θρόμβους. Η Σουηδία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν ότι θα περιμένουν προτού επαναλάβουν τους εμβολιασμούς ενώ η Ισλανδία δεν έχει ακόμη γνωστοποιήσει τη θέση της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις