Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Δανία: Τελευταία βόλτα με τη χρυσή άμαξα για τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’

Δανία: Τελευταία βόλτα με τη χρυσή άμαξα για τη βασίλισσα Μαργαρίτα Β’
Φωτογραφία Reuters

Παρά το «τσουχτερό» κρύο που πλήττει τη χώρα και όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη, η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’ αψήφησε τον καιρό για να κάνει μια βόλτα στους δρόμους της Κοπεγχάγης με τη χρυσοποίκιλτη βασιλική ιππήλατη άμαξα, για τελευταία φορά ως μονάρχης πριν παραδώσει την ερχόμενη εβδομάδα το θρόνο στο γιο της, τον πρίγκιπα διάδοχο Φρειδερίκο.

Η 83χρονη βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα Β’, η στέψη της οποίας είχε γίνει το 1972, ανακοίνωσε ζωντανά από την τηλεόραση στη διάρκεια της παραδοσιακής ομιλίας της την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από το θρόνο, αιφνιδιάζοντας πολλούς από τους 5,9 εκατομμύρια υπηκόους της.

«Σοκαρίστηκα όταν είδα τη βασίλισσα να παραιτείται. Λυπήθηκα επίσης λίγο επειδή ήταν βασίλισσα για 52 χρόνια και πίστευα ότι θα συνέχιζε», είπε η Λάουρα Τσίνκελ, μια 21χρονη φοιτήτρια, η οποία έφθασε έξω από τα βασιλικά ανάκτορα με τη μητέρα της για να καταφέρουν να δουν τη βασίλισσα.

«Ο δανικός λαός έχει πολλή πρόσβαση στη βασιλική οικογένεια της Δανίας επειδή τα μέλη της συμμετέχουν σε πολλά φυσιολογικά πράγματα, πράγμα που είναι εξαιρετικό», πρόσθεσε η ίδια.

https://twitter.com/ChristinsQueens/status/1742901974503137790

Η βασίλισσα έκανε τη διαδρομή από την κατοικία της στο Ανάκτορο Αμαλίενμποργκ κοντά στην προκυμαία μέχρι το κοινοβούλιο για μια παραδοσιακή πρωτοχρονιάτικη δεξίωση επιβαίνοντας σε μια άμαξα κατασκευασμένη το 1840 για τον Χριστιανό Η’ από τον αμαξοποιό Χένρι Φάιφ και καλυμμένη με φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Σε όλη τη ζωή της η βασίλισσα είχε την υποστήριξη του κοινού, που την περιγράφει ως μια προσωπικότητα με τακτ, αλλά επίσης δημιουργική. «Ήταν μια σταθερή φιγούρα και ένα είδος μεγάλης μητέρας για όλους εμάς (τους Δανούς)», είπε η 57χρονη Μπέντε Λούντμπακ Πιλ, καθώς παρακολουθούσε τη διέλευση της άμαξας μαζί με την κόρη της.

Η βασίλισσα σχεδίαζε συχνά κοστούμια και σκηνικά για θεατρικές παραστάσεις και μπαλέτα που βασίζονταν στα παραμύθια του περίφημου δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Έγινε διάδοχος του πατέρα της το 1953 σε ηλικία 13 ετών, αφού συνταγματική αναθεώρηση επέτρεψε στις γυναίκες να κληρονομούν το θρόνο. Η παραίτησή της θα ισχύσει στις 14 Ιανουαρίου και θα τη διαδεχθεί ο πρεσβύτερος γιος της, ο οποίος θα γίνει ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι’.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και Reuters / Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις