Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Debate Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ με φόντο τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη

Debate Ιμάμογλου – Γιλντιρίμ με φόντο τις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη
photo epa

Μία εβδομάδα πριν τη διεξαγωγή των νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ο ο έκπτωτος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP, και ο αντίπαλός του από το κόμμα AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ θα πραγματοποιήσουν debate.

Το τηλεοπτικό debate θα ξεκινήσει στις 21:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) και θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο Lutfi Kirdar στην Κωνσταντινούπολη. Η τηλεοπτική μετάδοση θα είναι ζωντανή και εκατομμύρια πολίτες της χώρας αναμένεται να την παρακολουθήσουν. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο βετεράνος δημοσιογράφος και τηλεπαρουσιαστής Ισμαήλ Κουτσουκάγια

Ο Ιμάμογλου πέτυχε οριακή νίκη επί του Γιλντιρίμ στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου, γεγονός που αποτέλεσε σοκ για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Ωστόσο ύστερα από εβδομάδες προσφυγών, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας ακύρωσε τη διαδικασία λόγω παρατυπιών και όρισε να στηθούν εκ νέου οι κάλπες στις 23 Ιουνίου.

Το debate το οποίο είχε προτείνει ο Ιμάμογλου πριν από την ψηφοφορία της 31ης Μαρτίου, θα είναι το πρώτο αυτού του είδους στην Τουρκία σε οποιοδήποτε πολιτικό επίπεδο από τις αρχές του 2000, όταν ήλθε στην εξουσία το κόμμα AKP του Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΝΑ ενόψει του debate, ο υποψήφιος του CHP εξέφρασε την ελπίδα για μια «ευχάριστη» συζήτηση, ενώ ο Γιλντιρίμ δήλωσε ότι άλλα θέματα εκτός από τις δημοτικές εκλογές θα συζητηθούν, αλλά το «σημαντικό» είναι τι θέλουν οι περίπου 16 εκατομμύρια κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης.

Κάποιοι αναλυτές μιλώντας στο Voice of America, αποδίδουν την ήττα του Μπιναλί Γιλντιρίμ στην μη προσέλευση στις κάλπες του Μαρτίου συντηρητικών Κούρδων ψηφοφόρων που η εκτίμηση ήταν ότι θα ψήφιζαν τον υποψήφιο του προέδρου Ερντογάν και παράλληλα η αθρόα προσέλευση υποστηρικτών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP που στηρίζει τον Ιμάμογλου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις