Παρασκευή, 24 Μαΐ
25oC Αθήνα

Δέκα χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο του Sewol στη Νότια Κορέα

Δέκα χρόνια από το πολύνεκρο ναυάγιο του Sewol στη Νότια Κορέα

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα 16.04.2024 από την βύθιση του νοτιοκορεάτικου πλοίου Sewol που παρέσυρε στο θάνατο πάνω από 300 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 250 μαθητές σε μία από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες στην ιστορία της Νότιας Κορέας. 

Το πλοίο μετέφερε 476 άτομα, ανάμεσά τους 325 μαθητές σε σχολική εκδρομή, όταν ναυάγησε στις 16 Απριλίου ανοικτά των νότιων ακτών της Νότιας Κορέας πιθανότατα εξαιτίας υπερφόρτωσης.

Πολλοί έχασαν τη ζωή τους παγιδευμένοι μέσα στο σκάφος έπειτα από εντολές του πληρώματος να παραμείνουν στις καμπίνες τους, καθώς το πλοίο βυθιζόταν.

Το πλοίο, το Sewol, μετέφερε 476 επιβάτες και πλήρωμα και 150 οχήματα, σύμφωνα με τις κορεατικές λιμενικές αρχές, όταν άρχισε να γέρνει πολύ καθώς πλησίαζε στο νησί Ζεζού, περίπου 100 χλμ. νοτίως της κορεατικής χερσονήσου.

Μέσα σε διάστημα ωρών, οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν το Sewol να έχει γείρει στην αριστερή πλευρά του.

Λίγο αργότερα το πλοίο είχε ανατραπεί, και πάνω από το νερό φαινόταν μόνο το εμπρός τμήμα του κύτους του.

Από τους 476 επιβαίνοντες, 325 ήταν μαθητές του ίδιου σχολείου, του λυκείου Dawon που αναχωρούσαν για σχολική εκδρομή. 250 μαθητές πνίγηκαν. Μόλις 75 επέζησαν.

Η ναυτική τραγωδία βύθισε στο πένθος ολόκληρη τη χώρα, κυρίως με τον θάνατο τόσων πολλών εφήβων.

Το οχηματαγωγό ακινητοποιήθηκε για άγνωστη αιτία και το πλήρωμα ζητούσε από τους επιβάτες να μην μετακινηθούν και να μείνουν στη θέση τους και στην καμπίνα τους, επί σχεδόν 40 λεπτά.

Όταν το πλοίο άρχισε να βουλιάζει, ήταν ήδη πολύ αργά… Οι επιβάτες δεν κατάφεραν να βγουν από τους πλημμυρισμένους διαδρόμους και βρέθηκαν παγιδευμένοι.

Τις ημέρες μετά την καταστροφή, η κορεατική τηλεόραση μετέδωσε τις εικόνες που είχε μαγνητοσκοπήσει ένας μαθητής με το κινητό του.

Έδειχναν ομάδα μαθητών αρχικά να αστειεύονται και να αναφέρονται στον Τιτανικό. Στη συνέχεια ήρθε η ανησυχία, όπου γρήγορα μετατράπηκε σε χάος και τρόμο. 

Το βίντεο ντοκουμέντο διάρκειας 17 λεπτών από το ναυάγιο του πλοίου Sewol καταγράφει τα τελευταία δραματικά λεπτά πριν το ναυάγιο. Το ντοκουμέντο είναι ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατούσε μέσα στο πλοίο.

Όσο αυτό έγερνε και χανόταν μέσα στη θάλασσα, κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε. Κι όσοι άρχισαν να καταλαβαίνουν, φοβόντουσαν να πεθάνουν. 

Από τα μεγάφωνα ακούγονται οι εκκλήσεις του πληρώματος προς τους επιβάτες να μην μετακινηθούν.

Σε άλλα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, μαθητές ακούγονται να ψάχνουν τους καθηγητές τους και να αναρωτιούνται τι κάνει ο καπετάνιος.

Το πιο συγκλονιστικό είναι πως όταν συνειδητοποιούν πως το πλοίο βυθίζεται, καταλαμβάνονται από φόβο και τα περισσότερα παιδιά αποφασίσουν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους ανθρώπους για να τους ακούσουν για τελευταία φορά. 

Η έρευνα και τι πήγε στραβά 

Η έρευνα κατέδειξε ένα συνδυασμό παραγόντων, από το υπέρβαρο του πλοίου έως την ανικανότητα του πληρώματος, τις παράνομες εργασίες διεύρυνσης που αποδυνάμωσαν την άνωση του πλοίου, τη διαφθορά αξιωματούχων, τη συμπαιγνία μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των ιδιωτικών επιχειρήσεων, τον βραδύ ρυθμό της επιχείρησης διάσωσης όπως και την έλλειψη οργάνωσης των σωστικών συνεργείων.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, το φορτίο που μετέφερε το μοιραίο πλοίο ήταν τουλάχιστον διπλάσιο του επιτρεπόμενου, ενώ η προσθήκη καμπινών είχε επηρεάσει την ευστάθεια του πλοίου.

Επιπλέον, το πλήρωμα δεν είχε εκπαιδευθεί στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Το οχηματαγωγό έκανε τρεις ώρες για να βυθιστεί, όμως οι επιβάτες του δεν έλαβαν ποτέ διαταγή να βγουν από αυτό.

Ο πλοίαρχος του πλοίου, εξήγησε ότι καθυστέρησε την εκκένωση του πλοίου εξαιτίας της θαλασσοταραχής και της απουσίας σωστικών σκαφών.

Ωστόσο, η επιβίβαση του πλοιάρχου Λι, σε σκάφος της ακτοφυλακής κατά την εγκατάλειψη του πλοίου και των επιβατών μεταδόθηκε από όλες τις τηλεοράσεις του κόσμου.

Σύμφωνα με τα νοτιοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, μεγάλος αριθμός δικηγορικών εταιρειών αρνήθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του και, τελικά το δικαστήριο όρισε ομάδα έξι νεαρών δικηγόρων.

Ο καπετάνιος του οχηματαγωγού Λι Γιουν-Σέοκ καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για «ανθρωποκτονίες εξ αμελείας» και 14 μέλη του πληρώματος σε ποινές από φυλάκιση 2 ετών μέχρι κάθειρξη 12 ετών.

Το ναυάγιο του νοτιοκορεατικού οχηματαγωγού Sewol αναδύθηκε σχεδόν τρία χρόνια μετά την τραγωδία.

Στις τηλεοπτικές εικόνες, μπορούσε κανείς να δει το σκουριασμένο και βρώμικο πλευρό από το κουφάρι του πλοίου αυτού των 6.825 τόνων να ξεπροβάλλει ανάμεσα σε δύο τεράστιες σωστικές φορτηγίδες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις