Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Δεκάλεπτες δίκες και κρεμάλα για τζιχαντιστές

τζιχαντιστές

Βρετανοί τζιχαντιστές που ταξίδεψαν στο Ιράκ για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος βρίσκονται αντιμέτωποι με κρεμάλα μετά από δίκες που διαρκούν 10 λεπτά.

Δικαστής αποκάλυψε ότι ορισμένοι Βρετανοί κάτοχοι διαβατηρίου περιμένουν τη δίκη τους μετά τη σύλληψή τους στο πεδίο της μάχης. Υποστηρίζει ότι προστατεύει τη Βρετανία με το να καταδικάσει τους τζιχαντιστές σε θάνατο.

Οι δηλώσεις του έρχονται αφού το Ιράκ εκτέλεσε 13 καταδικασθέντες τρομοκράτες. Ο πρωθυπουργός Haider al-Abadi διέταξε την άμεση εκτέλεση όλων των τζιχαντιστών σε θάνατο σε αντίποινα για την εκτέλεση 8 ομήρων.

Ο εκπρόσωπος του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου Abdul Sattar Beraqdar έχει συμμετάσχει σε εκατοντάδες υποθέσεις που αφορούν το Ισλαμικό Κράτος. Έχει καταδικάσει πολλούς τζιχαντιστές σε θάνατο στο κεντρικό ποινικό δικαστήριο της Βαγδάτης.

Ο δικαστής ανέφερε ότι ορισμένοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους με βρετανικά δικαστήρια έχουν ήδη καταδικαστεί και πιθανότατα τους επιβλήθηκε θανατική ποινή. Υπάρχουν πολλές ακόμα περιπτώσεις τζιχαντιστών που αναμένεται να εκδικαστούν.

Τα σχόλιά του είναι η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση ότι υπάρχουν τζιχαντιστές από το Ηνωμένο Βασίλειο στις φυλακές του Ιράκ. Το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο υποστήριξε πως δεν γνώριζε τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρ0ονταν.

Θάνατος για τζιχαντιστές

“Η τιμωρία όσο σκληρή και αν φαίνεται θα επηρεάσει την ασφάλεια στη χώρα σας. Είμαι βέβαιος ότι εκατοντάδες άνθρωποι στη Βρετανία σκέφτονται να διαπράξουν παρόμοια εγκλήματα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εμείς ως Ιρακινοί επιλέγουμε να είμαστε σκληροί με την καταδίκη τους. Θα το σκεφτούν προσεκτικά πριν αναλάβουν κάποια δράση” τόνισε ο Beraqdar.

Πιστεύεται ότι περίπου 850 κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου ταξίδεψαν στο Ιράκ και τη Συρία για να πολεμήσουν με το Ισλαμικό Κράτος. Εκατοντάδες εξακολουθούν να θεωρούνται ότι βρίσκονται εκεί. Δεν είναι γνωστό πόσοι Βρετανοί τζιχαντιστές κρατούνται στο Ιράκ. Τουλάχιστον τρεις όμως βρίσκονται φυλακισμένοι στη Συρία. Ανάμεσά τους δύο μέλη της περιβόητης συμμορίας εκτελεστών ομήρων “Beatles”.

“Τα άγρια και βάναυσα εγκλήματα που διέπραξαν, σκοτώνοντας εν ψυχρώ ανθρώπους, αξίζουν τη μέγιστη τιμωρία. Εσείς στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορείτε να βάλετε έναν τρομοκράτη στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του και να δαπανήσετε χρήματα γι’ αυτόν. Εμείς δεν διαθέτουμε επαρκείς πόρους. Κρατώντας τους στη φυλακή αντί να τους εκτελείτε θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόδρασή τους. Δεν απειλούν μόνο το Ιράκ αν διαφύγουν αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Για αυτόν τον λόγο οι τρομοκράτες πρέπει να εξαλειφθούν εδώ” υπογράμμισε ο δικαστής.

Πηγή: Dailymail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις