Κόσμος

Δεν ανακοίνωσε νέο πρωθυπουργό ο Μακρόν – Ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και έκλεισε το διάγγελμα με «Ζήτω η Γαλλία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχθεί, είναι το κυρίαρχο ερώτημα στη Γαλλία.

Στο διάγγελμά του, ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανακοίνωσε όνομα νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι θα το πράξει «τις επόμενες ημέρες» ταυτόχρονα με τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, που δεν θα κινδυνεύσει να πέσει από νέα πρόταση μομφής.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ για το διάστημα που άσκησε καθήκοντα προέδρου της κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του ως αρχηγός του Κράτους να διεξαγάγει στις 30 του περασμένου Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, πρόωρες εκλογές.

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος στράφηκε εναντίον της ακροδεξιάς και της αριστεράς, που ενώθηκαν σε ένα «αντιρεπουμπλικανικό» μέτωπο, στην ψηφοφορία δυσπιστίας, που έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ, όπως είπε.

«Είναι σε αντίθεση με πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους ψηφοφόρους και προκαλούν αναταραχή και χάος», υποστήριξε.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη σκέφτονται κυνικά τις επόμενες προεδρικές εκλογές και όχι τον λαό της Γαλλίας», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπαινισσόμενος ότι επιδιώκουν να τον «εκθρονίσουν» από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παραιτείται!

Για τις επόμενες προτεραιότητές του, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι θα είναι ο προϋπολογισμός, με ένα νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα στον Δεκέμβριο για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, πριν καταρτιστεί προϋπολογισμός του νέου έτους, όπως είπε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν οδηγείται από φιλοδοξίες, καθώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά για Πρόεδρος όταν λήξει η θητεία του το 2027.

Ανέφερε ως μεγαλύτερα επιτεύγματα της προεδρίας του την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Καταλήγοντας στο διάγγελμά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφώνησε: «Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία»!

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (05.12.2024) με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, αλλά και με τον πολιτικό του σύμμαχο, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού.

Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, επίσης, με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

πηγές: france24.com, news.sky.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Politico: Το «εγώ» του Τραμπ είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια συμφωνία με το Ιράν
Αμερικανοί και Άραβες αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχία ότι η επιθετική ρητορική και οι δημόσιες προσβολές του Τραμπ προς την Τεχεράνη μπορεί να υπονομεύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου
Ντόναλντ Τραμπ
Αποζημίωση 900 ευρώ σε Γερμανό τουρίστα επειδή δεν μπορούσε να βρει ξαπλώστρα σε ξενοδοχείο στην Κω – Ήταν «πιασμένες» με πετσέτες
Ο άνδρας έκανε διακοπές στην Ελλάδα με την οικογένειά του το 2024 και δήλωσε ότι περνούσε 20 λεπτά καθημερινά προσπαθώντας να βρει ξαπλώστρα
Ξαπλώστρα, ξαπλώστρες
Θρίλερ με τους 23 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου, που αποβιβάστηκαν πριν γίνουν γνωστά τα κρούσματα χανταϊού
Έγινε γνωστό ότι ένας από αυτούς νοσηλεύεται ήδη σε νοσοκομείο της Ζυρίχης με συμπτώματα χανταϊού, αποτελώντας το όγδοο ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα που συνδέεται με το πλοίο
To κρουαζιερόπλοιο
Το «όχι» του Ριάντ στον Τραμπ για το Ορμούζ: Το παρασκήνιο μιας παρέμβασης που άλλαξε τα σχέδια στον Περσικό Κόλπο
Πώς η Σαουδική Αραβία φέρεται να φρέναρε την «Επιχείρηση Ελευθερία» στα Στενά του Ορμούζ και τι σημαίνει αυτό για τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Μέση Ανατολή
Ντόναλντ Τραμπ
Η στιγμή που ο καπετάνιος του MV Hondius που χτυπήθηκε από χανταϊό ανακοινώνει ότι ένας επιβάτης πέθανε - «Είμαστε ασφαλείς»
«Όσο τραγικό κι αν είναι, οφείλεται σε φυσικά αίτια πιστεύουμε και ό,τι προβλήματα κι αν είχε, ο γιατρός με ενημέρωσε ότι δεν ήταν μολυσματικά», ακούγεται να λέει για τον θάνατο επιβάτη
Ο καπετάνιος του κρουαζιερόπλοιου
Στη δημοσιότητα σημείωμα αυτοκτονίας του Έπσταϊν πριν από τον θάνατό του: «Με ερευνούσαν για μήνες, δεν βρήκαν τίποτα»
Αν και η αυθεντικότητα του σημειώματος δεν έχει επιβεβαιωθεί, η δημοσιοποίησή του έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται τα ερωτήματα γύρω από τον θάνατο του χρηματιστή
O Τζέφρι Επστάιν