Κόσμος

Δεν ανακοίνωσε νέο πρωθυπουργό ο Μακρόν – Ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται και έκλεισε το διάγγελμα με «Ζήτω η Γαλλία»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε στον γαλλικό λαό μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης. Ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός που θα αντικαταστήσει τον Μισέλ Μπαρνιέ και κυρίως από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα στηριχθεί, είναι το κυρίαρχο ερώτημα στη Γαλλία.

Στο διάγγελμά του, ωστόσο, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν ανακοίνωσε όνομα νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας, σημειώνοντας ότι θα το πράξει «τις επόμενες ημέρες» ταυτόχρονα με τον διορισμό της νέας κυβέρνησης, που δεν θα κινδυνεύσει να πέσει από νέα πρόταση μομφής.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Μισέλ Μπαρνιέ για το διάστημα που άσκησε καθήκοντα προέδρου της κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε της απόφασής του ως αρχηγός του Κράτους να διεξαγάγει στις 30 του περασμένου Ιουνίου και τις 7 Ιουλίου, πρόωρες εκλογές.

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος στράφηκε εναντίον της ακροδεξιάς και της αριστεράς, που ενώθηκαν σε ένα «αντιρεπουμπλικανικό» μέτωπο, στην ψηφοφορία δυσπιστίας, που έριξε την κυβέρνηση Μπαρνιέ, όπως είπε.

«Είναι σε αντίθεση με πολλές από τις υποσχέσεις που δόθηκαν στους ψηφοφόρους και προκαλούν αναταραχή και χάος», υποστήριξε.

«Τα εμπλεκόμενα μέρη σκέφτονται κυνικά τις επόμενες προεδρικές εκλογές και όχι τον λαό της Γαλλίας», επισήμανε ο Εμανουέλ Μακρόν, υπαινισσόμενος ότι επιδιώκουν να τον «εκθρονίσουν» από το Μέγαρο των Ηλυσίων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν παραιτείται!

Για τις επόμενες προτεραιότητές του, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι θα είναι ο προϋπολογισμός, με ένα νομοσχέδιο ενώπιον του κοινοβουλίου μέσα στον Δεκέμβριο για τη διατήρηση της λειτουργίας της κυβέρνησης, πριν καταρτιστεί προϋπολογισμός του νέου έτους, όπως είπε.

Διαβεβαίωσε ότι δεν οδηγείται από φιλοδοξίες, καθώς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος ξανά για Πρόεδρος όταν λήξει η θητεία του το 2027.

Ανέφερε ως μεγαλύτερα επιτεύγματα της προεδρίας του την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Καταλήγοντας στο διάγγελμά του, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφώνησε: «Ζήτω η δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία»!

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε νωρίτερα την Πέμπτη (05.12.2024) με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, αλλά και με τον πολιτικό του σύμμαχο, κεντρώο πολιτικό Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος είναι ένα από τα πολιτικά πρόσωπα που πιθανολογούνται για την θέση του πρωθυπουργού.

Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε, επίσης, με τον Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος υπέβαλε και τυπικά την παραίτησή του, αλλά ο Γάλλος Πρόεδρος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού ως τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

πηγές: france24.com, news.sky.com

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Άγρια επεισόδια στην Αλβανία: Συγκρούσεις έξω από το κοινοβούλιο, στο περιθώριο διαδήλωσης κατά του τουριστικού σχεδίου της οικογένειας Τραμπ
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί έξω από τις εισόδους του κοινοβουλίου και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό
REUTERS
Φρίκη στη Βρετανία: Στη φυλακή Νιγηριανός για σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος 19χρονης – «Χόρτασες αρκετά, κάποιος όμορφος σε βίασε»
Μιλώντας στην Daily Mail, η νεαρή κοπέλα εξήγησε την φρίκη που βίωσε στα χέρια του 24χρονου Γκιφτ Ολαντέλε, ο οποίος αφού την βίασε την απείλησε «ότι θα την βρει» αν μιλούσε στην αστυνομία
istock
Το Ισραήλ κλείνει το προξενείο της Βρετανίας στην Ιερουσαλήμ – Αντίποινα για τα μέτρα του Λονδίνου κατά ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Όχθη
Η Βρετανία δεν θα μπορεί πλέον να συμμετέχει στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συντονιστική αποστολή για τη Γάζα ενώ σε ορισμένους αιρετούς αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου και σε άλλους υπηκόους θα απαγορευτεί η είσοδος στο Ισραήλ
O Gideon Saar - ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ CTK via AP Images