Κυριακή, 5 Μαΐ
22oC Αθήνα

«Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί» – Κραυγή απόγνωσης Ρωσίδας δημοσιογράφου που διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο

«Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί» – Κραυγή απόγνωσης Ρωσίδας δημοσιογράφου που διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο

Αγωνία για την τύχη της Ρωσίδας δημοσιογράφου που ύψωσε πλακάτ την Δευτέρα ενάντια στον πόλεμο της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης της Ρωσίας. Πολλοί εξήραν την θαρραλέα κίνηση της Marina Ovsyannikova, ενώ αμέσως εκφράστηκαν ανησυχίες για το μέλλον της.

Αμέσως κυκλοφόρησαν ειδήσεις ότι οι αρχές της Ρωσίας την συνέλαβαν. Στις 12:20 το μεσημέρι της Τρίτης σε λογαριασμό που φαίνεται να είναι της Marina Ovsyannikova ανέβηκαν δύο αναρτήσεις.

Στη μία από αυτές αναφερόταν: «Δεν ξέρω τι θα μου συμβεί. Ο δικηγόρος μου μού είπε ότι μπορεί να αντιμετωπίσω φυλάκιση από 5 έως 10 χρόνια σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα. Δεν μετανιώνω. Χρειάζομαι, όμως, την υποστήριξή σας».

Αργότερα μια ακόμη ανάρτηση έγραφε: «Δεν μετανιώνω για ό,τι έκανα. Όποιες θα είναι οι συνέπειες, θα τις φέρω σαν σύμβολο τιμής». Λίγο μετά τις 2 ο λογαριασμός απενεργοποιήθηκε εντείνοντας τους φόβους για την τύχη της Μαρίνας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε ο δικηγόρος της γνωρίζει που μπορεί να είναι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος λέει ότι έχει συλληφθεί από το βράδυ της Δευτέρας.

 

Υπενθυμίζεται πως η Μαρίνα εισέβαλε στο πλατό και την ώρα της μετάδοσης των τηλεοπτικών ειδήσεων βγήκε στον αέρα φωνάζοντας: «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο» και κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε: «Μην πιστεύετε στην προπαγάνδα. Εδώ σάς λένε ψέματα».

Η ίδια μέσω του ρωσικού δικτύου ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info κυκλοφόρησε βίντεο όπου δήλωνε: «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα. Και η Ρωσία είναι, σε αυτή την περίπτωση, ο εισβολέας. Η ευθύνη αυτής της εισβολής βαραίνει τη συνείδηση ενός και μοναδικού άντρα: του Vladimir Putin. Ο πατέρας μου είναι Ουκρανός. Η μητέρα μου είναι Ρωσίδα. Και ποτέ δεν ήμασταν εχθροί. Και αυτό το κολιέ που φοράω στέλνει το μήνυμα ότι η Ρωσία πρέπει αμέσως να τερματίσει αυτό τον αδελφοκτόνο πόλεμο. Και τα αδέρφια μας ακόμα θα είναι σε θέση να συνάψουν ειρήνη. Δυστυχώς, έχω περάσει πάρα πολλά χρόνια δουλεύοντας για το Channel One, κάνοντας προπαγάνδα για το Κρεμλίνο, και ντρέπομαι βαθύτατα γι’ αυτό. Ντρέπομαι που επέτρεψα να βγουν ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα την πλύση εγκεφάλου των Ρώσων. Το 2014, όταν όλο αυτό ξεκίνησε, δεν μιλήσαμε».

«Δυστυχώς, έχω περάσει πάρα πολλά χρόνια δουλεύοντας για το Channel One, κάνοντας προπαγάνδα για το Κρεμλίνο, και ντρέπομαι βαθύτατα γι’ αυτό. Ντρέπομαι που επέτρεψα να βγουν ψέματα από την οθόνη της τηλεόρασης» σημείωσε.

ΟΗΕ σε Μόσχα: Μην προχωρήσετε σε αντίποινα

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα τις ρωσικές αρχές να διασφαλίσουν ότι η δημοσιογράφος που διέκοψε το δελτίο ειδήσεων το οποίο μεταδιδόταν ζωντανά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ρωσίας Channel One, δεν θα τιμωρηθεί επειδή άσκησε το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα «χουλιγκανισμό» την ενέργεια της Μαρίνας Οβσιανίκοβα. Η Ραβίνα Σαμντασανί, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, είπε σήμερα κατά την ενημέρωση του Τύπου στη Γενεύη ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να εγγυηθούν πως η γυναίκα «δεν θα υποστεί αντίποινα για την άσκηση του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις