Κόσμος

Δεν πίστευαν στ’ αυτιά τους οι Ρεπουμπλικάνοι ακούγοντας τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την Κυριακή για μια ακόμη φορά τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνέντευξής του που προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματός του.

Η αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών και του ουκρανικού στρατού ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση να επικρίνει τη Μόσχα και να δεσμευθεί ότι θα διατηρήσει τις διεθνείς κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας. Όμως χθες σε συνέντευξή του στο Fox News, η οποία μεταδόθηκε πριν την έναρξη του Super Bowl, ο Τραμπ υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά την επιθυμία του να αναθερμάνει τις σχέσεις του με τον Ρώσο ομόλογό του.

«Τον σέβομαι», αλλά «αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσω μαζί του», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Είναι ένας ηγέτης στη χώρα το και πιστεύω ότι είναι καλύτερο να τα πηγαίνουμε καλά με τη Ρωσία παρά το αντίθετο», πρόσθεσε.

Όταν ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της εκπομπής “The O’Reilly Factor” πίεσε τον Τραμπ ρωτώντας τον για το ιστορικό βίας του Ρώσου προέδρου, εκείνος απάντησε: «Υπάρχουν πολλοί δολοφόνοι. Έχουμε και εμείς πολλούς δολοφόνους. Τι νομίζετε; Η χώρα μας είναι τόσο αθώα;». Αυτή η φράση του Τραμπ προκάλεσε κύμα αντιδράσεων, ακόμη και από τους Ρεπουμπλικάνους.

«Πιστεύω ότι δεν μπορεί να συγκριθεί ο τρόπος που συμπεριφέρονται οι Ρώσοι με τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι ΗΠΑ», δήλωσε ο Μιτς Μακόνελ, επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. «Είναι ένας πρώην πράκτορας της KGB, ένας χούλιγκαν, που εκλέχθηκε με τρόπο που πολλοί δεν θεωρούν αξιόπιστο», πρόσθεσε.

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του Μάικλ ΜακΦάουλ, πρώην Αμερικανού πρεσβευτή στη Ρωσία και πρώην συμβούλου του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Αυτή η ηθική σύγκριση την οποία ο Τραμπ συνεχίζει να κάνει μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας είναι αποκρουστική», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης ο Τραμπ εξήγησε σε ποιον τομέα εκτιμά ότι η Μόσχα μπορεί να βοηθήσει τις ΗΠΑ: «Και αν η Ρωσία μας βοηθάει στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, που είναι μια σημαντική μάχη, και στην ισλαμική τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, αυτό είναι καλό. Αν θα τα πάω καλά μαζί του; Δεν έχω ιδέα».

Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να του παρουσιάσει ως το τέλος Φεβρουαρίου ένα σχέδιο για να επιταχυνθεί η επιχείρηση εναντίον του ΙΚ, η οποία έχει τραβήξει πολύ, κατά τη γνώμη του. Οι Αμερικανοί στρατιωτικοί δεν κρύβουν ότι η στάση της Μόσχας θα είναι αποφασιστικής σημασίας για την τελική μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές, την ανακατάληψη της Ράκας στη Συρία, της πρωτεύουσας του χαλιφάτου τους.

Ο συνασπισμός, για παράδειγμα, δεν μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκας χωρίς να γνωρίζει το καθεστώς της πόλης μετά την απελευθέρωσή της, μια διαμάχη στην οποία η Ρωσία παίζει ρόλο κλειδί.
«Οι Ρώσοι είναι σε θέση ισχύος στη Συρία», είχε δηλώσει πρόσφατα ένας Αμερικανός αξιωματικός του στρατού.

«Βρίσκονται στη Συρία έπειτα από πρόσκληση της συριακής κυβέρνησης», ενώ οι ΗΠΑ «έχουν επέμβει» χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού, πρόσθεσε ο στρατιωτικός αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Στην επιθυμία του να προσεγγίσει το Κρεμλίνο ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, όπως ο Τζον Μακέιν, πρώην υποψήφιος για την προεδρία το 2008, ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να καταγγέλλει τη ρωσική απειλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πυρκαγιές στην Ευρώπη: Ρεκόρ με περισσότερα από 10 εκατομμύρια στρέμματα καμένα το 2025
Οι δασικές πυρκαγιές έχουν ήδη καταστρέψει μια έκταση ίση με την Κορσική, ξεπερνώντας μέσα σε οκτώ μήνες το προηγούμενο ρεκόρ του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος EFFIS
Πυρκαγιά στην Πορτογαλία
Ιταλία: Σάλος με σεξιστική ομάδα στο Facebook – Η Meta την έκλεισε μετά από 6 χρόνια
Μια ομάδα με 32.000 μέλη όπου άνδρες μοιράζονταν προσωπικές φωτογραφίες των συζύγων τους προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η Meta την έκλεισε μετά από έξι χρόνια λειτουργίας, σύμφωνα με τους Financial Times
Το logo του Facebook
Ο Ντόναλντ Τραμπ απομακρύνει υψηλόβαθμη αναλύτρια της CIA για τη Ρωσία – Ανησυχίες στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
Το Economist αποκαλύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αφαίρεσε την άδεια ασφαλείας από έμπειρη αναλύτρια της CIA, σε μια άνευ προηγουμένου «εκκαθάριση» στις υπηρεσίες πληροφοριών
Το κτίριο όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της CIA στη Βιρτζίνια
Αράχνες–«ζόμπι»: Ο μύκητας που προκαλεί τρόμο και θυμίζει το The Last of Us
Μύκητας που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μετατρέπει αράχνες σε πραγματικά «ζόμπι», ένα φαινόμενο που τρομάζει κατοίκους και κηπουρούς σε όλο τον κόσμο, ενώ θυμίζει το σύμπαν της σειράς The Last of Us, γράφει η Wall Street Journal
Αράχνη