Κυριακή, 14 Απρ.
27oC Αθήνα

Δεν “ψήνεται” για την προεδρία της Πολωνίας ο Ντόναλντ Τουσκ

Δεν “ψήνεται” για την προεδρία της Πολωνίας ο Ντόναλντ Τουσκ
photo intime

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως δεν πρόκειται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της Πολωνίας.

Ο Τουσκ με την απόφασή του αυτή μείωσε τις προσδοκίες μερίδας υποστηρικτών της αντιπολίτευσης ότι θα αναμετρηθεί με τον νυν πρόεδρο Αντρέι Ντούντα στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

«Έπειτα από προσεκτική σκέψη, αποφάσισα να μην θέσω υποψηφιότητα στις προσεχείς προεδρικές εκλογές» είπε ο Τουσκ σε δημοσιογράφους, στις Βρυξέλλες, σε μια δήλωση που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TVN24.

«Νομίζω ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτές τις εκλογές, όμως χρειάζεστε έναν υποψήφιο ελεύθερο από το βάρος αποφάσεων που δεν ήταν δημοφιλείς στους πολίτες και εγώ βαρύνομαι από ένα τέτοιο φορτίο» εξήγησε ο Τουσκ, αναφερόμενος στην εποχή που ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε αυτή την απόφαση νωρίτερα από το… κανονικό ώστε  να «μην κάνει δυσκολότερη για την αντιπολίτευση (στην Πολωνία) τη διαδικασία επιλογής ενός υποψηφίου», όπως επισήμανε ο ίδιος.

Πάντως ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποσχέθηκε να «στηρίξει με σθένος» την αντιπολίτευση στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Ο Τουσκ είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Πολωνίας από το 2007-2014 κι ήταν ο πρώτος πολιτικός από το 1989 που κατάφερε να παραμείνει στη θέση αυτή για περισσότερη από μία θητεία. Όμως η δημοτικότητα της κυβέρνησής του μειώθηκε τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της απόφασης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις