Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Δεν «ψήνεται» η Rosatom για το τσέχικο πυρηνικό εργοστάσιο

Φωτογραφία από: Reuters

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας, Κάρελ Χάβλιτσεκ, δήλωσε ότι είναι σχεδόν απίθανο η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom να συμμετάσχει στην κατασκευή ενός νέου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στην Δημοκρατία της Τσεχίας ή ακόμη και σε μια επανεξέταση ασφαλείας που θα προηγηθεί της υποβολής της προσφοράς.

Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους διπλωμάτες χθες και ανακοίνωσε ότι έρευνες συνδέουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών το 2014, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους.

Οι απελάσεις και οι ισχυρισμοί της Πράγας έχουν πυροδοτήσει τη μεγαλύτερή της διαμάχη με τη Ρωσία από τέλος της κομμουνιστικής εποχής το 1989

Παράλληλα, η τσεχική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι αναζητά δύο άνδρες σε σχέση με σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες, που έχουν ρωσικά διαβατήρια με τα ονόματα Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, και πως οι άνδρες βρίσκονταν στην χώρα τις ημέρες πριν από την έκρηξη.

Τα ονόματα αυτά ήταν ψευδώνυμα που χρησιμοποίησαν δύο αξιωματικοί των μυστικών υπηρεσιών του ρωσικού στρατού, τους οποίους Βρετανοί εισαγγελείς κατηγόρησαν για την απόπειρα δηλητηρίασης του πρώην Ρώσου μυστικού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ στην αγγλική πόλη Σάλσμπερι το 2018. Η Μόσχα έχει αρνηθεί την ανάμειξή της σε εκείνο το περιστατικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις